Završen gospodarski forum u Davosu

Svjetski gospodarski forum u Davosu, godišnji susret gospodarske i političke svjetske elite u skijalištu u švicarskim Alpama završio se u nedjelju iza podneva nakon petodnevnih rasprava i susreta.

Ovogodišnji je forum okupio 2.200 sudionika, a na dnevnom su redu bile teme poput suzbijanja siromaštva, gospodarske nejednakosti, jačanja moći Kine, Bliskog istoka i nuklearnih planova Irana.

Među sudionicma bili su mnogi šefovi država i vlada, poput britanskog premijera Tonyja Blaira, njemačkog kancelara Gerharda Schroedera, predsjednika Europske komisije Juana Manuela Duraa Barossa ili pak, putem videoveze iz Pariza, francuski predsjednik Jacques Chirac. Hrvatski premijer Ivo Sanader otkazao je odlazak u Davos zbog viroze.

Novi ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko prvi put je nastupio na forumu kako bi podupro pristup svoje zemlje Europskoj uniji, kao i turski premijer Recep Tayyip Erdogan.

U Davos su doputovali i mnogi poslodavci, filmske i pjevačke zvijezde kao što su Amerikanke Sharon Stone i Angelina Jolie koje su privukle veliku pozornost, ili pak Bono Vox i glumci Richard Gere, Chris Tucker i Gerard Depardieu.

(Hina) xvrad ydj

Pročitajte više