završen remont u nuklearnoj elektrani krško

Nuklearna elektrana Krško je popodne u 17,42 ponovo uključena na elektroenergetsku mrežu, pošto je završen godišnji remont dva dana prije planiranog roka, priopćeno je danas iz Elektrane Krško. L

Rezultati svih pregleda bili su u granicama očekivanog i dobra su osnova za siguran i pouzdan rad elektrane u 20. gorivom ciklusu, kaže se u priopćenju. Taj ciklus će trajati 15 mjeseci i predstavlja prelazak na 18 mjesečne cikluse što je operativno usmjerenje NEK za naredne godine.

Elektrana diže snagu u skladu sa postupcima i očekuje se da će nakon provjera na niskoj snazi već krajem tjedna raditi punom snagom.

Godišnji remont započet je 10. svibnja. Osim djelatnika Elektrane, radovima je podršku dalo oko 500 domaćih i stranih specijalista.

Tijekom proteklih 26 dana prmijenjena su 44 goriva elementa od ukupno 121, te je provjerena vitalna opreme. Izvedene su i neke nestandardne aktivnosti, među kojima program nadzora i održavanja na motoru glavne reaktorske crpke, glavnom generatorskom prekidaču, na instrumentacijskom sistemu regulacijskih štapova, niskotlačnim turbinama i generatorima pare.

U okviru strategije stalnog tehnološkog moderniziranja, uvedeno je okvirno 20 tehnoloških novosti koje će povećati razinu sigurnosti i stabilnosti elektrane, kaže se u priopćenju iz NE Krško.

(Hina) pp jn

Pročitajte više