Završen sastanak čelnika NATO-a, pričalo se o ruskoj agresiji i usponu Kine

Ilustracija: EPA

ČELNICI država članica NATO-a završili su danas svoj sastanak na vrhu u Bruxellesu, na kojem su potvrdili ambiciozne planove za prilagodbu Saveza do 2030. godine.

Prvi Bidenov summit

Ovo je bio prvi summit na kojem je sudjelovao novi američki predsjednik Joe Biden, koji je doputovao u Europu s jasnom porukom da želi obnoviti i učvrstiti transatlantsko partnerstvo i suradnju, koji su bili prilično uzdrmani u mandatu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

"Mi, čelnici država ili vlada 30 saveznika u NATO-u, okupili smo se u Bruxellesu kako bismo potvrdili naše jedinstvo, solidarnost i koheziju te otvorili novo poglavlje u transatlantskim odnosima u vrijeme kada sigurnosno okruženje s kojim se suočavamo postaje sve složenije", kaže se u komunikeu, završnom dokumentu summita, napisanom na 50-ak stranica.

U dokumentu su kao izazovi navedeni agresivni potezi Rusije, svi oblici terorizma, potkopavanje međunarodnog poretka temeljena na zajedničkim pravilima i demokraciji, uspon Kine, kibernetičke, hibridne i druge asimetrične prijetnje, uključujući kampanje dezinformiranja, sve sofisticiranije tehnologije, klimatske promjene i svemirske aktivnosti.

Provedba planova za rješavanje ovih izazova traži odgovarajuća sredstva, kako u kontekstu izdataka za nacionalnu obranu, tako i u kontekstu zajedničkog financiranja, navodi se u dokumentu.

Čelnici su se složili da će povećati zajedničko financiranje od 2023. na temelju analize potreba. O konkretnim potrebama za dodatno financiranje razgovarat će se na sljedećem summitu iduće godine u Madridu.

Program reformi NATO-a do 2030. predviđa jačanje političkih konzultacija, jačanje obrane i odvraćanja, otpornost, tehnološku izvrsnost, zajedničke obrambene sposobnosti temeljene na zajedničkim pravilima, osposobljavanje i podršku partnerima, razvoj novog strateškog koncepta, koji će biti potvrđen na summitu u Madridu, i rješavanje pitanja utjecaja klimatskih promjena na sigurnost.

Pročitajte više