Završen susret u Ohridu

ZEMLJE jugoistočne Europe očekuju od EU da utvrdi perspektive ovih zemalja na putu ka integraciji u zajednicu europskih zemalja, ističe se u zajedničkoj deklaraciji predsjednika Makedonije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Albanije prihvaćenoj na današnjem sastanku u Ohridu.

Na susretu u čijem je radu sudjelovao i ministar vanjskih poslova Grčke Georgios Papandreou, ministar vanjskih poslova Grčke, prihvaćena je deklaracija u kojoj predsjednici Boris Trajkovski, Stipe Mesić, Svetozar Marović, Borislav Paravec i Alfred Mojsiu ističu kako očekuju da će Europska unija uputiti pomoć kakvu dobivaju i ostale zemlje iz sljedećeg kruga proširenja EU.

Takav pristup prema zemljama zapadnog Balkana podržavaju za sada Grčka, Italija i Austrija koje će, kako je najavljeno, pokušati pridobiti i druge europske zemlje da ovakav pristup dobije konkretnu formu na summitu u Solunu.

Na kraju susreta koji zaokružuje zajedničke pripreme zemalja zapadnog Balkana, grčki ministar Papandreou je izjavio da se regiji nudi perspektiva za ulazak u EU i izrazio nadu da će solunski summit imati pozitivne signale s obje strane.

Iz Ohrida je upućen i apel Europi o liberalizaciji viznog režima, javlja Makedonski radio.

Pročitajte više