Završena konferencija ministara poljoprivrede država SEI-a

U Mariboru je u petak završena dvodnevna konferencija ministara poljoprivrede 17 država Srednjoeuropske inicijative o tehnološkom unapređenju i transferu znanja u poljoprivredi. Prijenos znanja iz poljoprivrede među zemljama SEIa posebno je važan s obzirom na promjene koje poljoprivredna politika doživljava u Europskoj uniji, rekao je na konferenciji za novinare na kraju susreta slovenski ministar poljoprivrede Milan Pogačnik.

Kako je rekao glavni tajnik SEI-a Harald Kreid, u okviru SEI-a aktualna je suradnja na tri programa u poljoprivredi. Riječ je o otvaranju agrarnih veletrgovina u Hrvatskoj, Mađarskoj i Italiji, programu kreditiranja malih poljoprivrednika u kojemu je najaktivnija Albanija, a treći program predviđa gradnju pilotskih malih hidrocentrala koje će kao gorivo koristiti biomasu.

Kreid je posebno istaknuo fond SEI-a kojim se financijski podupire transfer znanja među državama-članicama. Od ostalih tema na susretu ministara prevladavala je rasprava o ekološkom modelu poljoprivrede, proizvodnji zdrave i sigurne hrane i standardima koje u tom pogledu primjenjuje Europska unija.

(Hina) xfl ybs

Pročitajte više