Završena sanacija mora i obale nakon eksplozije cisterne

JUTROS je završena sanacija mora i obale u Svetoj Mariji Magdaleni, gdje je u utorak ujutro eksplodirala cisterna puna benzina.

Zagađenje okoliša nakon te nesreće bilo je malo, izjavio je Vedran Martinić, direktor Rijekatanka, tvrtke koja je provela sanaciju.

Ekipa Rijeketanka sakupila je 13 kubika zauljene morske vode, u kojoj je koncentracija ulja, opasnog za okoliš, bila vrlo mala, te oko 4,5 kubika zauljenog materijala s plaže - kamenja, pijeska i upijajućih brana koje su izvađene iz mora. Sav taj otpad otpremit će se u Rijeku na zbrinjavanje, rekao je Martinić.

Na površini mora sada je vidljiv tanki uljni film, koji će ubrzo nestati i od kojeg ne postoji opasnost dodatnog onečišćenja obale, rekao je.

Onečišćenje nije veliko jer se radilo o benzinu koji je u eksploziji izgorio. Nažalost, upravo je benzin bio poguban za život mladog vozača iz Rijeke Aleksa Maune, jer da se radilo o nekom drugom materijalu, ostao bi živ, rekao je Martinić.

Dodao je da i činjenica da se tek dva dana radilo na sanaciji okoliša dokazuje da je riječ o malom onečišćenju. Da je primjerice to bio mazut, okoliš bi se morao sanirati i deset dana, kaže Martinić.

Na terenu je bila i inspektorica zaštite okoliša koja će podnijeti izvješće.

Do nesreće na jadranskoj magistrali je došlo u utorak u 5,15 ujutro kada se cisterna s poluprikolicom, koja je prevozila 36.236 litara bezolovnog benzina za Dugo Polje (Kaštel Stari), zabila u kuću u Sv. Mariji Magdaleni. Došlo je do eksplozije i požara u kojem je vozač poginuo, a cisterna, dvije kuće i nekoliko manjih brodića su izgorjeli. Cisterna je u vlasništvu ´Auto škole Milotić´ iz Pazina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.