Završene istražne radnje u slučaju tzv. brijunskih transkripata

Saslušanjem bivšeg pročelnika Kabineta Predsjednika Republike Gordana Radina danas su na zagrebačkom Županijskog suda dovršene istražne radnje koje je zatražilo tužiteljstvo zbog navodnog krivotvorenja tzv. brijunskih transkripata.

Istražni sudac Krešimir Devčić potvrdio je Hini da je danas ispitao Gordana Radina, posljednjeg od osmero svjedoka bivših djelatnika Ureda predsjednika.

"Saslušao sam sve svjedoke koje je predložilo tužiteljstvo i sutra ću spis vratiti zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu na kojemu je odluka o daljnjim koracima", izjavio je Devčić. Nije želio otkriti što mu je u jednosatnom saslušanju rekao svjedok Radin koji je u Uredu pokojnog predsjednika Franje Tuđmana radio od početka 1995. S mjesta pročelnika Kabineta predsjednika razriješen je početkom 2000.

Devčić također nije želio reći što je saznao ispitivanjem ostalih svjedoka, dvoje bivših i petero sadašnjih djelatnika Ureda predsjednika. Riječ je uglavnom o tehničkom osoblju i svjedocima koji su trebali objasniti kako su snimljeni, prepisani i arhivirani tzv. brijunski transkripti, odnosno prijepisi razgovora pokojnog predsjednika Franje Tuđmana s vojnim vrhom na Brijunima uoči akcije Oluja 1995. Oni su također trebali posvjedočiti o tome tko je bio na tom sastanku.

Tužiteljstvo za sada nije predložilo saslušanje samih sudionika sastanka.

Inače, istražne radnje od suda su zatražene nakon što su odvjetnici odbjeglog generala i haškog optuženika Ante Gotovine podigli kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, tvrdeći da su transkripti krivotvoreni. Oni su to učinili u listopadu 2004., nakon što su dijelove tih transkripata objavili neki hrvatski mediji koji nagađaju da su transkripti temelj haških optužnica protiv trojice hrvatskih generala, Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača.

Haško tužiteljstvo je, prema pisanju medija, u posjedu brijunskih transkripata još od 2000., a dvije godine kasnije su uvedeni kao dokaz na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću.

(Hina) xso yso

Pročitajte više