Završeni seminari o Holokaustu i učenju povijesti 20. stoljeća

OSJETLJIVIM i kontroverznim pitanjima europske povijesti 20. stoljeća treba pristupati profesionalno i ne prešućivati činjenice, jedan je od zaključaka stručnoga seminara "Učenje povijesti 20. stoljeća" što je večeras završio u Zagrebu .

Taj je stručni seminar priređen u povodu Dana sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti što se u hrvatskim školama prvi put obilježio u utorak, na 59. godišnjicu oslobođenja koncentracijskoga logora Auschwitz.

Jedan je to od dva stručna seminar što ih je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa organiziralo u suradnji sa Zavodom za unaprjeđenje školstva Republike Hrvatske i Vijećem Europe.

Jučerašnji seminar bio je usredotočen na sjećanje na holokaust i sprječavanje zločina protiv čovječnosti, a prethodila mu je svečanost proglašenja dobitnika visokoga odličja "Pravednik među narodima" s područja Hrvatske. To odličje Država Izrael dodjeljuje osobama koje su tijekom holokausta u Drugome svjetskom ratu spašavali Židove izlažući pri tomu opasnosti svoje živote kao i živote članova svoje obitelji.

O holokaustu kao posebno teškoj i tamnoj stranici europske povijesti 20. stoljeća treba podučavati tako da da se takav užas više nikada ne može ponoviti, jedan je od jednodušnih zaključaka sudionika seminara.

Što se pak tiče drugih osjetljivih, a često i kontroverznih povijesnih pitanja, sudionici seminara o učenju povijesti 20. stoljeća slažu se kako je potrebno imati pozitivan pristup pitanjima, ali uključiti i povijesne izvore svih strana.

Profesorica zagrebačkoga Filozofskog fakulteta Snježana Koren koja je večeras sažela zaključke obaju seminara nada se da će oni biti dodatan impuls promjenama u nastavi povijesti u Republici Hrvatskoj. Neke od promjena trebale bi svakako biti iskorak od kronološkoga prema tematskomu pristupu nastavi povijesti te izrada kataloga znanja.

Sudionici seminara - učitelji i nastavnici svjesni su da promjene ne mogu uslijediti "preko noći", ali se nadaju da će njihova spremnost za promjene biti potaknuta i sustavnim organiziranjem sličnih seminara što je, podsjetili su, kao mogućnost jučer najavio i ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac.

Pročitajte više