Završeno izvođenje svjedoka u žalbenoj raspravi "Blaškić"

SVJEDOČENJEM jednog od zapovjednika muslimanskih snaga iz Starog Viteza u četvrtak je, pred žalbenim vijećem Haškog suda, obrana bivšeg zapovjednika Operativne zone Središnja Bosna završila izvođenje dokaza kojima želi osporiti temelje prvostupanjske presude Tihomiru Blaškiću, osuđenom na 45 godina zatvora zbog zločina počinjenih tijekom rata u BiH.

Rasprava se nastavlja u utorak i srijedu kada će obrana i tužiteljstvo održati završne riječi, a zatim će se peteročlanom sudskom vijeću obratiti i Blaškić.

Nakon toga na žalbenom je vijeću donošenje odluke opravdavaju li nova 73 dokaza obrane, uvedena po kriteriju oslobađajućih ili olakotnih dokaza, izmjenu prvostupanjske presude kojom je Blaškić u ožujku 2000. proglašen krivim za ratne zločine što su ih postrojbe HVO-a počinile na području srednje Bosne tijekom 1993. godine, te nepravomoćno osuđen na 45 godina zatvora.

Najteži zločin koji mu je stavljen na teret je pokolj muslimanskog stanovništva sela Ahmići počinjen 16. travnja 1993. godine.

Obrana je ovoga tjedna dio svjedoka izvela na zatvorenim dijelovima sjednica, pa nije poznato o čemu su svjedočili. Jednog od njih odvjetnik Rusell Hayman opisao je kao "ključnog".

Svjedok BA-5, jedan od zapovjednika Teritorijalne obrane iz Starog Viteza, u četvrtak je opisao strukturu, raspored, naoružanje i brojnost muslimanskih snaga na području Viteza, uključivši selo Ahmiće, kao i blokadu glavne ceste Vitez-Busovača, koju su muslimanske strane postavile u Ahmićima i kojom su onemogućile kretanje hrvatskih snaga. Svjedok je opisao kako je na pregovorima odbio hrvatske zahtjeve da se barikada ukloni.

Prvostupanjsko vijeće u presudi je došlo do zaključka da je Blaškić planirao napade u travnju 1993. u srednjoj Bosni usmjerene protiv muslimanskog civilnog stanovništva, a ne vojnih snaga.

Svjedok, koji je od travnja 1993. proveo nekoliko mjeseci u okruženju hrvatskih snaga u Starom Vitezu, kazao je kako su naoružane bošnjačke snage u tom mjestu brojale 280 naoružanih ljudi, pomiješane s oko 1.700 civila na malome području. On je kazao kako je u napadima hrvatskih snaga stradalo ukupno nekoliko civila. Snage TO u početku okruženja branile su se iz položaja u kućama u mjestu, a tek su kasnije izgradile rovove.

Prvostupanjsko vijeće zaključilo je da su stradanja u Starom Vitezu bila nesrazmjerna eventualnim vojnim potrebama i da su cilj napada zapravo bili civili, odnosno izazivanje njihova progona.

Obrana je tvrdila da su napade na Stari Vitez, uključivši cisternom-bombom, počinili pripadnici posebne jedinice "Vitezovi" kojom Blaškić nije zapovijedao, a s čime se prvostupanjsko vijeće nije suglasilo.

Svjedok je potvrdio sugestiju tužitelja da su hrvatski napadi na Stari Vitez bili planirani i organizirani, te da su u njima sudjelovale i druge hrvatske postrojbe, osim "Vitezova". On je potvrdio tezu obrane da je zapovjednik "Vitezova" Darko Kraljević bio osoba kojom se teško moglo zapovijedati jer je bio "problematičan čovjek, narkoman i alkoholičar".

Svjedok je potvrdio i stav tužiteljstva da je napade u proljeće 1993. u srednjoj Bosni pokrenuo HVO, a ne Armija BiH, kako je na suđenju objasnio general Blaškić.

(Hina) ps rt

Pročitajte više