Zbog Afere Hotmail kreće postupak protiv Marića, Plenkovića i Božinovića

Foto: Robert Anic/PIXSELL

OBNAVLJA se postupak protiv Zdravka Marića, aktualnog ministra financija, pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa, a razmatra se i slučaj premijera Andreja Plenkovića, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića te saborskog zastupnika i potpredsjedniks Sabora Bože Petrova, a sve zbog Afere Hotmail!

Podsjetimo kako je Povjerenstvo nedavno, a temeljem Marićeva svjedočenja te pismenog očitovanja vlade, odlučilo kako ministar financija nije povrijedio načelo obnašanja javne dužnosti, odnosno da u slučaju Afere Hotmail i pisanja Lex Agrokora nije bio u sukobu interesa. No Povjerenstvo je raspolagalo samo informacijom da je Marić bio prisutan na sastancima vezano za Lex Agrokor 26. veljače i 3. ožujka prošle godine, dok o drugim sastancima nema riječi. Iz iskaza bivše potpredsjednice vlade Martine Dalić USKOK-u jasno je kako su Povjerenstvu bile prešućene ključne informacije o djelovanju ministra Marića u vrijeme krize s Agrokorom.

No ispostavilo se kako je sastanaka oko Lex Agrokora bilo puno više, a na njima je sudjelovao ministar Marić. Prema iskazu Zorana Besaka, jednog od članova radne skupine koja je radila na pripremi Lex Agrokora, Marićeva uloga nije bila sasvim pasivna, kako su to željeli prikazati vlada, premijer Andrej Plenković te sam Marić. Podsjetimo i kako se Marić prošlog tjedna neuvjerljivo branio od optužbi tvrdeći kako ne zna na koliko je sastanaka bio te da to nije ni važno.

No nije samo Marić bio taj koji je prešutio sastanke. To je učinio i ured vlade koji je u očitovanju Povjerenstvu prešutio sastanke. Vlada ni u jednom odgovoru Povjerenstvu nije spomenula sastanke održane 19.2., 22.2., 23.2., 24.2. i 28.2. prošle godine, na kojima je sudjelovao Marić. Štoviše, ključan je sastanak 19. veljače kada je Plenković dao nalog Dalić i Mariću da odu na sastanak s Todorićem. Na tom sastanku Todorić je tražio pomoć HBOR-a te je upravo Mariću predana prezentacija aktualnog financijskog stanja u Agrokoru.

"U predmetu dužnosnika Zdravka Marića donesena je odluka o obnovi postupka koji se u odnosu na navedenog dužnosnika vodio pod brojem P-188/16. Također je donesen zaključak da će se novootvoreni predmet povodom prijave protiv dužnosnika Zdravka Marića, zaprimljene u petak 24. kolovoza 2018.g., spojiti na navedeni predmet", stoji na službenim stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. 

Potvrđen je i postupak protiv premijera Plenkovića.

"U odnosu na prijavu koja je u petak, 24. kolovoza 2018.g., zaprimljena protiv dužnosnika Andreja Plenkovića, Povjerenstvo je utvrdilo da je prijava u bitnom istovjetnog sadržaja kao i već ranije zaprimljena prijava protiv istog dužnosnika, a povodom koje je otvoren predmet pod brojem P-193/18. Slijedom navedenoga, novootvoreni predmet protiv premijera zaključkom je spojen na postojeći predmet, u kojem su već poduzete radnje vezane za pribavljanje potrebne dokumentacije", objavilo je Povjerenstvo.

Na neugodna pitanja morat će odgovarati i ministar Božinović.

"Povjerenstvo je danas otvorilo predmet i u odnosu na dužnosnika Davora Božinovića, ministra unutarnjih poslova, s obzirom na moguću nepodudarnost podatka dostavljenih Povjerenstvu u predmetu P-188/16 koji se vodio protiv dužnosnika Zdravka Marića i podataka objavljenih u medijima o istim činjenicama", potvrđeno je u  Povjerenstvu.

>> Doznajemo: Marić je prešutio sastanke oko Agrokora. Kreće postupak protiv njega?

>> Marić: Teško mi je odgovoriti na koliko sastanaka o Agrokoru sam bio

>> Ovi dokumenti su dokaz da je vlada lagala Povjerenstvu za sukob interesa

Pročitajte više