Zbog bliskoistočne krize Bush prestao paziti na rječnik

MIKROFON slučajno uključen za vrijeme svečanog ručka je javnosti dao uvid u neobavezno ćaskanje sudionika sastanka na vrhu zemalja G8 u St. Petersburgu, uključujući i američkog predsjednika Georgea W. Busha.

Tako su novinari mogli čuti dijelove razgovora između Busha i britanskog premijera Blaira, odnosno njegov komentar na incijativu o slanju mirovnih snaga kako bi spriječili napade Hezbollaha na Izrael, odnosno napade Izraela na Libanon.

"Mislim da će Condi ići tamo", rekao je Bush, misleći na svoju ministricu vanjskih poslova Condoleezu Rice.

"Da, to je najvažnije, trebat će vremena da se to sredi", odgovorio je Blair.

"Ona mora uspjeti, ako ode tamo", rekao je Bush. Potom je dodao "Ironija je u tome da se mora pritisnuti Sirija kako bi ona pritisnula Hezbollah da prestane raditi ta sranja".

Bush je u tom trenutku primijetio da je mikrofon uključen te ga isključio, ali prekasno da spriječi novinare da zabilježe njegove riječi.

Bush, koji je veći dio mladosti proveo burno, prije dvadeset godina je postao gorljivim kršćaninom te nastoji svoj život voditi po konzervativnim principima, uključujući izbjegavanje korištenja prostačkog rječnika.

Njegov potpredsjednik Dick Cheney je, pak, prije dvije godina prilikom jedne od rasprava o "Halliburtonu" demokratskog senatora Patricka Leahyja "počastio" s jednom "sočnom" sugestijom.

D.A.

Pročitajte više