Zbog blokade američke vlade ne rade inspekcije za hranu. Ljudi su u strahu

Foto: EPA

ZBOG djelomične blokade rada američke vlade, većina inspekcija koje provode provjeru zdravstvene ispravnosti hrane nije u mogućnosti obavljati svoj posao.

No američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) planira nastaviti barem s dijelom svojih djelatnosti. Da bi to postigla, agencija će morati prisiliti zaposlenike koji su na privremenom dopustu zbog blokade vlade da se vrate i obavljaju svoj posao bez financijske nadoknade tj. bez osigurane plaće, javlja NBC.

Scott Gottlieb, povjerenik FDA-a, izjavio je kako pokušava odrediti koje su inspekcije najvažnije, a istovremeno i osigurati da zaposlenici ne budu previše oštećeni.

"Da, stvari nisu posložene kao inače u FDA-u", rekao je Gottlieb za NBC News.

"Ne radimo sve što bismo radili u normalnim okolnostima. Postoje važne stvari koje nećemo moći obaviti", dodao je.

Amerikanci mogu dobiti salmonelu ili Escherichiju coli

To znači da inspektori Agencije za hranu i lijekove neće neko vrijeme tražiti salmonelu u žitaricama za doručak, Escherichiju coli u salatama ili listeriju u sladoledu. Tvrtke, naravno, mogu samostalno napraviti vlastite provjere.

Nastavlja se s inspekcijom uvozne hrane, no FDA je praktički prestala kontrolirati domaće pogone za proizvodnju namirnica, što bi moglo značiti da nitko neće kontrolirati i uočiti mnoge opasne tvari koje bi mogle naštetiti građanima.

"Činimo sve što je u našoj moći kako bismo zadržali osnovnu razinu zaštite potrošača. To nam je fokus'', kazao je Gottlieb.

Na prisilnom dopustu 41 % zaposlenika

Neki odjeli agencije, kao što su oni koji se bave kontrolom i odobrenjem lijekova ili regulacijom duhanskih proizvoda, financiraju se kroz korisničke naknade te stoga nisu previše pogođeni trenutnom blokadom rada američke administracije.

Međutim, veći dio proračuna FDA-a ovisi o Kongresu i još uvijek nije odobren zbog čega je na prisilnom dopustu oko 7000 od 17.000 zaposlenih u agenciji (41 posto zaposlenika).

Mada FDA planira zatražiti od nekih zaposlenika da privremeno rade bez financijske nadoknade kako bi bolje zaštitila građane od konzumiranja neispravne hrane, postoji još jedan problem osim tog da zaposlenici neće primiti plaću.

Radnici koji su na prisilnom dopustu imaju pravo na naknade za nezaposlene ili na privremena zaposlenja. Međutim, ako udovolje zahtjevima agencije i pristanu raditi bez plaće, izgubit će pravo na te usluge.

Pročitajte više