Zbog događaja u Kini pala cijena nafte

Foto: Shutterstock

CIJENE nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 92 dolara, nakon što su kineski podaci pokazali slabu potražnju u rujnu zbog stroge politike suzbijanja covida-19. Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 1.17 dolara nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna, kliznuvši na 92.33 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1.40 dolara nižoj cijeni, od 83.65 dolara.

Trgovce su danas zabrinuli podaci o kineskom uvozu nafte u rujnu, koji je bio veći nego u kolovozu, ali je u odnosu na prošlogodišnji rujan pao za dva posto, na 9.79 milijuna barela dnevno, pokazali su carinski podaci objavljeni u ponedjeljak.

"Oporavak uvoza nafte u posljednje vrijeme posustao je u rujnu", konstatirali su u bilješci analitičari ANZ-a, tumačeći da neovisne rafinerije nisu iskoristile dodijeljene veće uvozne kvote zbog slabije potražnje u uvjetima postroženih mjera suzbijanja covida.

Analitičari ING-a smatraju da nesigurnost koju stvara kineska politika nulte tolerancije prema covidu i kriza u nekretninskom sektoru potkopavaju učinkovitost mjera poticanja gospodarstva iako je rast kineskog BDP-a u trećem tromjesečju nadmašio očekivanja.

Biden pokušava zakočiti cijene goriva

Američki predsjednik Joe Biden pokušava pak zakočiti cijene goriva uoči izbora za Kongres i prošlog tjedna najavio je prodaju preostalih 15 milijuna barela nafte iz strateških rezervi, u sklopu inicijative Međunarodne agencije za energiju (IEA) koja je krenula u svibnju.

Biden je dodao da mu je cilj obnoviti zalihe kada cijena barela na američkom tržištu bude oko 70 dolara. U investicijskoj banci Goldman Sachs smatraju da prodaja nafte iz rezervi vjerojatno neće u većoj mjeri utjecati na cijene. "Plasman (nafte iz rezervi) vjerojatno će tek skromno utjecati na cijene nafte (za manje od pet dolara po barelu)", navela je banka u bilješci.

Američke energetske kompanije povećale su broj aktivnih bušotinskih postrojenja u prošlom tjednu, drugi tjedan zaredom, jer ih relativno visoke cijene potiču na veću proizvodnju, navela je u izvješću kompanija za energetske usluge Baker Hughes. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas da je barel košarice nafte njezinih članica u petak pojeftinio 39 centa, na 92.09 dolara.

Pročitajte više