Zbog greške na papučici gasa francuski proizvođač povlači 97.000 Peugeota 107 i Citroena C1

FRANCUSKI proizvođač automobila, PSA-a Peugeot Citroen u ponedjeljak je objavio da povlače 97.000 vozila zbog kvara na papučici gasa koji se pojavio i na automobilima Toyote. Tvornicu u Češkoj dijele PSA i Toyota, a PSA povlači modele Peugeot 107 i Citroen C1 zbog kvara na papučici gasa koja ostaje zaglavljena za podlogu.

U službenom priopćenju PSA Peugeot Citroen, koje nam je upućeno stoji da će se ova kampanja opoziva odnositi na manje od 10 posto Peugeota 107 i Citroena C1 koji cirkuliraju na europskom tržištu, odnosno na 97.000 vozila. Glasnogovornica Citroena za Hrvatsku nam je kazala da "Citroen C1 u Hrvatskoj nije obuhvaćen ovom kampanjom".

"Toyota je objavila opoziv osam modela u Europi radi rješavanja mogućeg problema s pedalom gasa. PSA Peugeot Citroen je, u skladu sa svojom politikom kvalitete, odlučio lansirati istu kampanju za svoje modele Peugeot 107 i Citroën C1, proizvode proizašle iz suradnje s Toyotom, a koji se proizvode u zajedničkoj tvornici. Klijenti će biti kontaktirani pismenim putem", stoji u priopćenju.

Toyota povlači 4,1 milijun vozila iz SAD-a i Europe

Japanski proizvođač Toyota povlači 4,1 milijun vozila u SAD-u i Europi, od čega je osam modela s europskog tržišta, a to su: Auris, Avensis, Aygo, Corolla, iQ, RAV4, Verso i Yaris.

Toyota preporučuje svim vlasnicima vozila da, ukoliko iskuse problem da im se zaglavi papučica gasa odmah s obje noge pritisnu kočnicu te prebace mjenjač u ler. Ako se ni tada ništa ne promijeni Toyota preporučuje gašenje motora. U tom slučaju ne smije se vaditi ključ jer će se blokirati upravljač. Ako se automobil ne pali ključem, već dugmetom, potrebno je isto držati pritisnuto tri sekunde.

Tvornica u Kolinu u Češkoj godišnje proizvede oko 330.000 automobila. Oko dvije trećine proizvedenih automobila su Peugeot 107 i Citroen C1 dok su ostali Toyotini modeli.

Pročitajte više