U Venezueli prestali brojati novac, sada ga važu i nose u torbama: "Osjećam se kao Escobar"

Foto: Wikipedia/Index

INFLACIJA u Venezueli ove godine će dosegnuti 720 posto, s tim da najveća novčanica njihove valute bolivar danas vrijedi oko 5 centa, odnosno nešto manje od 40 hrvatskih lipa, na crnom tržištu.

Neki dućani su počeli vagati, umjesto prebrojavati novac, a uobičajeni novčanici su postali neupotrebljivi u ovoj socijalističkoj zemlji. Većina građana velike zalihe novca sprema u torbe.

Gospodarstvo Venezuele obilježio je pad cijena nafte 2014. Predsjednik Nicolas Maduro na to je odgovorio fiksiranjem službenih tečajeva za mijenjanje novca i tiskanjem još novčanica, što je dovelo do daljnje devalvacije valute i rasta cijena resursa.

Što sa vrećama punim novčanica?


Humbert Gonazel, vlasnik prodavaonice suhomesnatim proizvodima, rekao je da koristi isti rezač za slani bijeli sir i zalihe bolivara koje mu daju kupci.

"Žalosno je", kaže Gongalez na Bloomberg. "U ovom trenutku, mislim da sir vrijedi više."
 
Bremmer Rodrigues, vlasnik pekarnice u predgrađu Caracasu, kaže da je njegova obitelj u dvojbi što napravili s vrećama punim novčanica. Svaki dan zaradi nekoliko stotina tisuća bolivara, kaže, koje skriva po uredi prije nego što ih zapakira i odnese u sef u banku.

"Osjećam se kao Pablo Escobar", kaže ovaj 25-godišnjak. "To su brda novca, svaki dan sve više i više."

Pročitajte više