Zbog informatičke pogreške branitelji ostali bez novca

"ISPLATE kasne zbog rada na Registru Fonda HB-a te je iz tih razloga došlo do tehničkih problema. O svim nastalim problemima obaviještena su sva nadležna tijela - od HANFA-e do Ministarstva branitelja", stoji u odgovoru Erste-investa na upit Indexa zašto pojedini branitelji koji u prosincu odlučili prodati udjele u braniteljskom fondu nisu još uvijek dobili svoj novac.

Htjeli obuzdati stampedo

Naime, braniteljima je ostavljena mogućnost da mogu prodavati udjele u braniteljskim Fondovima, a kako bi se zaustavio "stampedo" branitelja koji žive u teškim socijalnim uvjetima, Vlada je donijela odluku prema kojoj će svima onima koji zatraže prodaju udjela, novac biti isplaćen nakon dva mjeseca.  No, branitelji koji su se udjela riješili sredinom prosinca, nisu danas mogli do svog novca koji im je trebao sjesti na račun pa su već počele kružiti priče kako je država ostala bez novca za branitelje.

"Nikome isplata nije izašla izvan zakonskog i statutarnog roka za isplatu, a to je 60 + 3 radna dana. Isplate po obračunu od ponedjeljka, 16. veljače 2009. godine bit će izvršene kasnije tijekom današnjeg dana, 19. veljače 2009. Ostale isplate za sve članove Fonda Hrvatskih branitelja koji imaju pravo na isplatu udjela bit će izvršene sutra ujutro", stoji u odgovoru Indexu Erste fonda.

Ministrica Kosor zna

Vijest o tome da kasne isplate potvrđeno nam je i iz Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor. Kako nam je pojasnila glasnogovornica tog ministarstva Martina Banić, funkcioniranje Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji i isplata udjela nisu u vezi sa Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, ali su obavijest o kašnjenju dobili.

"Po zaprimanju Vašeg upita kontaktirali smo Društvo za upravljanje imovinom Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji koje nas je obavijestilo da se radi o tehničkoj grešci u njihovom informatičkom sustavu", potvrdila je glasnogovornica Banić.

I. Ćimić
Foto: Index (Arhiva)

Pročitajte više