Zbog karikatura Muhameda profesoru u Parizu odrubljena glava. Osuđeni učenici

Screenshot: Ruptly

Francuski sud osudio je šestero tinejdžera zbog njihove uloge u ubojstvu nastavnika povijesti Samuela Patyja 2020. godine. Podsjetimo, Paty je na nastavi pokazivao karikature proroka Muhameda predajući lekciju o slobodi izražavanja. Karikature je ranije objavio satirični časopis Charly Hebdo, u čiju su redakciju u siječnju 2015. upala dvojica terorista i ubila ukupno 12 osoba.  

18-godišnji Čečen je ubrzo nakon toga nožem ubio 47-godišnjeg nastavnika povijesti i odrubio mu glavu. Napadača je kasnije ubila policija. Sud je danas proglasio petero optuženika, koji su u vrijeme napada imali 14 i 15 godina, krivima za progon nastavnika i za identifikaciju profesora napadaču. Šesta optuženica, koja je u vrijeme napada imala 13 godina, proglašena je krivom za lažne navode, piše The Guardian

Kako je došlo do ubojstva? 

Svima su izrečene kratke ili uvjetne kazne zatvora i dužni su ostati u školi ili na poslu tijekom trajanja kazni uz redovite liječničke preglede. Tinejdžeri su tijekom suđenja tvrdili kako nisu znali da će napadač ubiti nastavnika. 

Među šestero mladih ljudi, tada između 13 i 15 godina starosti, bila je djevojka koja je pokrenula polemiku koja će se pretvoriti u smrtonosni čin. Rekla je svom ocu da je Paty zamolio muslimanske učenike, uključujući i nju, da napuste prostoriju prije pokazivanja karikatura. Ona se opirala nastavniku i zbog toga je privremeno suspendirana s nastave. 

Privukao pažnju napadača

Priča je toliko naljutila njenog oca da je izašao u javnost: u online videosnimci zahtijevao je da nastavnik bude disciplinski kažnjen i objavio njegovo ime te ime škole. Time je pokrenuo kampanju koja je privukla pažnju napadača, navodi DW

Ali verzija, koju je ispričala učenica, bila je neistinita: ona uopće nije bila na nastavi i samo je htjela opravdati svoju suspenziju, što je zapravo bila posljedica njenog buntovničkog ponašanja. Ona je optužena za iznošenje lažnih optužbi protiv nastavnika.

Petero učenika koje je pokazalo napadaču nastavnika osuđeno je za sudjelovanje u pripremama za teško nasilje, dok je šesta učenica osuđena zbog iznošenja lažnih navoda. 

Pročitajte više