Zbog koronamjera planirao ubiti političare i liječnike. Imao adrese, slike, oružje...

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, PU šibensko-kninska

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Zagrebu je 21. studenog 2022. pred nadležnim sudom podiglo optužnicu protiv 53-godišnjeg okrivljenika zbog počinjenja kaznenog djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva odnosno pripremanja kaznenih djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom. Izvide i istraživanje je provelo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu u suradnji sa Službom terorizma PNUSKOK-a.

Neslužbeno se doznaje da je riječ o Draženu Koštanu, čiji su postupci navodno motivirani govorima Marka Franciškovića, okrivljenog za poticanje na terorizam. Francišković je nedavno pušten iz istražnog zatvora jer mu ni nakon skoro godinu dana iza rešetaka nije potvrđena optužnica. Koštana, kako se doznaje, u ožujku je uhitila šibenska policija zbog serije razbojništava, među ostalim i u bankama.

Skidao fotografije državnih dužnosnika, njihovih obitelji, profesora, znanstvenika...

"Okrivljenika se sumnjiči da je tijekom razdoblja od 27. siječnja 2020. do 1. ožujka 2022. na području Republike Hrvatske, preciznije u Šibeniku i Vodicama, zbog nezadovoljstva radom političkih vlasti u Republici Hrvatskoj i nezadovoljstva protuepidemijskim mjerama, postupao s ciljem ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske. 

Okrivljenika se tereti da je skidao s interneta i u memoriju tablet uređaja pohranjivao fotografije najviših državnih dužnosnika Republike Hrvatske i članova njihovih obitelji, predstojnika i ravnatelja zdravstvenih institucija, istaknutih znanstvenika i profesora, sudaca Ustavnog suda, saborskih zastupnika i zastupnika u Europskom parlamentu.

Okrivljenik je pohranjivao i fotografije bivših državnih dužnosnika, predstavnika medija i novinara, predstavnika crkvenih vlasti, kao i fotografije nekoliko veleposlanstava u Republici Hrvatskoj, zgrada drugih institucija i televizijskih kuća u Republici Hrvatskoj.  

Nabavio oružje i istraživao adrese stanovanja

Okrivljenik je putem interneta i aplikacija preuzeo više videozapisa osobe, koja je na javnim skupovima održanim krajem 2021. godine u više gradova na području Republike Hrvatske pozivala građanstvo na rušenje aktualne političke vlasti u Republici Hrvatskoj. 

Dodatno, tereti ga se da je pribavio adrese na kojima stanuju najviši predstavnici izvršne vlasti u Republici Hrvatskoj, kao i ravnatelji jednog zavoda i bolnice te istraživao i pohranjivao na uređaj način kako se dolazi do adresa na kojima stanuju pojedini visoki državni dužnosnici i ravnatelji, kao i mjesta gdje se nalaze pojedina veleposlanstva i jedna televizijska kuća. 

Okrivljenik je potom, tereti ga se, u svrhu lišenja života i napada na tijelo nositelja aktualne političke vlasti i društvenih struktura u Republici Hrvatskoj radi nabave istog, pribavio fotografije kofera za prikriveno nošenje oružja.

 

Također, nabavio je i kod sebe držao dva pištolja i dva spremnika s većim brojem streljiva, automatsku pušku s prigušivačem i laserskim ciljnikom te veći broj pripadajućih spremnika sa streljivom, kao i dvije ručne bombe i dva noža. Okrivljenik se trenutno nalazi u istražnom zatvoru zbog ranije počinjenih kaznenih djela", objavio je DORH.

Pročitajte više