Zbog koronavirusa potonule cijene dionica na azijskim burzama

Foto: EPA

CIJENE dionica na azijskim burzama, kao i američki terminski indeksi, potonuli su jer investitori strahuju od produljenog gospodarskog usporavanja uslijed produbljivanja poremećaja u poslovanju diljem svijeta zbog širenja epidemije koronavirusa.

MSCI indeks azijskih burzi bez japanskih potonuo je oko 7.30 2,1 posto, dok je tokijski Nikkei indeks u minusu 2,7 posto.

Oštro su pali i ostali azijski regionalni indeksi, pri čemu šangajski 1,02 posto, australski 2,8 posto, a južnokorejski 2,2 posto.

Američki terminski indeksi u minusu su 1,2 posto, ukazujući na negativni trend na početku današnjeg trgovanja na Wall Streetu.

I europski terminski indeksi su u negativnom području, pri čemu je EuroStoxx 600 trenutno u padu 2,44 posto, a njemački DAX 2,33 posto.

Širenje koronavirusa toliko je ubrzalo u većem dijelu Europe, Britaniji i Sjevernoj Americi da investitori koji su zanemarili tu epidemiju ili su mislili da će ona biti uglavnom ograničena na Aziju sada uzimaju u obzir taj rizik pri procjeni svojih ulagačkih portfelja, a to uvijek znači veću volatilnost na globalnim financijskim tržištima.

Pojačano se kupuju američke obveznice

Dužnosnici i kompanije u Britaniji, Francuskoj, Italiji i SAD-u pokušavaju se nositi sa širenjem epidemije. Dosad je koronavirus odnio više od 3000 života.

I dok je rizična imovina poput dionica pod pritiskom prodaja, pojačano se kupuju američke obveznice u očekivanju da će Fed nastaviti spuštati kamatne stope. Cijene američkih obveznica tako rastu, a prinosi se kreću na rekordno niskim razinama.

"S obzirom na američku inflaciju, prinosi su previše niski i sigurno ne želim kupovati obveznice na ovoj razini prinosa. No, činjenica da ih drugi investitori kupuju pokazuje njihovu želju da pobjegnu od rizika. To je panika", ustvrdio je Ayako Sera, strateg pri Sumitomo Mitsui Trustu.

Ubrzani pad prinosa na 10-godišnje američke obveznice pritišće tečaj dolara, koji je tako pao na najnižu razinu prema jenu u zadnjih šest mjeseci, od 105,8 jena za dolar, te najnižu razinu prema švicarskom franku u zadnje dvije godine, od 0,9438 franaka za dolar.

Tečaj eura, pak, stagnira na 1,1232 dolara, dok tržišta očekuju da će i ECB, kao i ranije ovoga tjedna Fed, sniziti kamate stope koje su trenutno u minusu 0,5 posto. Procjenjuje se da bi ECB mogao idućega tjedna sniziti kamatnu stopu za 10 baznih bodova.

Pale su i cijene nafte zbog zabrinutosti da naftnih proizvođači izvan OPEC-a možda neće pristati smanjivati proizvodnju iako je globalna potražnja sve slabija.

Cijena barela na londonskom tržištu spustila se 1,12 posto, na 49,43 dolara, a na američkom za 1,13 posto, na 45,38 dolara.

Pročitajte više