KORONAVIRUS

Zbog koronavirusa upitna sezona? Još nema otkazivanja, ali je manje rezervacija

Screenshot: N1

STOŽER za civilnu zaštitu uputio je danas strogu preporuku zdravstvenim ustanovama i djelatnicima da u idućih mjesec dana odgode pružanje usluga zdravstvenog turizma osobama koje dolaze iz područja zahvaćenih koronavirusom kako bi se spriječio rizik mogućeg širenja.

Preporuka se odnosi na pružanje dentalnih zdravstvenih usluga i na lječilišta, s obzirom na to da u Hrvatsku upravo iz Italije, u kojoj je zabilježen značajan broj oboljelih, njih 1128, dolazi mnogo osoba kojima hrvatski stomatolozi pružaju zdravstvenu uslugu.

O preporuci je Stožer izvijestio na redovitoj konferenciji za novinare, na kojoj je potvrđeno i da u Hrvatskoj, nakon jutrošnje potvrde o sedmom oboljelom, nema novooboljelih od virusa COVID-19.

Na početku presice pročitali su najnovije podatke za Europu. 

U svijetu su ukupno od koronavirusa oboljele 87.024 osobe, od čega 79.929 u Kini, 1612 u Europi i 5483 u ostatku svijeta. Od virusa COVID-19 umrlo je 2979 ljudi, a od toga u Europi 31. Broj izliječenih osoba u svijetu je 42.606.

Od 25. veljače do danas u svijetu je bilo oko 80.000 oboljelih, a danas ih je oko 87.000. U Europi je na isti datum bilo 336 zaraženih, a danas ih je 1520.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut i ministar Beroš čestitali su djelatnicima Međunarodni dan civilne zaštite te Dan civilne zaštite Hrvatske.

Svi oboljeli dobrog su i stabilnog zdravstvenog stanja

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da im je lakše funkcionirati otkako je uspostavljen Stožer. 

"Ja vam nemam što više reći, osim da je potvrđen još jedan oboljeli. Testirali smo 177 ljudi, tri su još u pripremi. Naših četvero djelatnika s kruzera Diamond Princess su pušteni s broda u Yokohami, ali će biti u karanteni u Japanu još 14 dana, temeljem odluke japanskih zdravstvenih vlasti. Nakon toga neki se namjeravaju vratiti u Hrvatsku, a neki nastaviti raditi u kompaniji. Nema drugih novih vijesti", rekao je Beroš.

Na pitanje kako su oboljeli, Beroš je rekao da svi imaju blage simptome i da su dobro.

"Svi bolesnici su stabilno i zdravi su", dodala je dr. Alemka Markotić.

Markotić je najavila da će pacijenti koji budu imali dva uzastopna negativna nalaza te ne budu imali temperaturu i simptome biti pušteni kući.

"U Zagrebu je dvoje u izolaciji, a jedan u Rijeci", rekla je Alemka Markotić.

"Trenutno je 1648 osoba pod nadzorom, od toga su 123 osobe kontakti i zbog toga su pod epidemiološkim nadzorom", rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Što će biti s turističkom sezonom?

Govorio je i o zdravstvenom turizmu, prije svega o stomatološkim uslugama. Rekao je kako preporučuju stomatolozima da odgode takve usluge ljudima koji dolaze s rizičnih područja, naročito iz Italije.

Zamjenik ministra turizma rekao je da je teško prognozirati što će biti s turističkom sezonom. Za sada nema otkazivanja rezervacija u sezoni, ali usporen je rast novih rezervacija. 

"Za očekivati je blag, usporen pad u sljedećim tjednima", kazao je Robert Pende.

U Hrvatskoj je sedmero zaraženih

Stožer je dao i preporuku da se građani pri pozdravljanju ne rukuju jer je to mogući način prijenosa virusa.

Podsjetimo, danas je iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu potvrđeno da je još jedna osoba zaražena novim koronavirusom, a riječ je o bliskom kontaktu osobe iz Rijeke. U Hrvatskoj tako do sada ima sedmero oboljelih.

Jučer je objavljeno da je od koronavirusa obolio još jedan muškarac iz Rijeke, što je bio šesti slučaj zaraze u Hrvatskoj. On je bliski kontakt već oboljelih ljudi iz Rijeke. Prema neslužbenim informacijama, radi se o bratu žene koja je oboljela nakon svog supruga. Svi su u dobrom stanju i imali su blaže simptome.

Zaražena osoba je iz bliskog kućnog kontakta ranije zaražene osobe iz Rijeke i nema teške simptome te se osjeća dobro, rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić te dodala da su i druge dvije zaražene osobe iz Rijeke dobro, s minimalnom ili nikakvom temperaturom i bez progresije simptoma.

Dobro su bile i zaražene osobe iz Zagreba, bez bilo kakvih većih simptoma, dodala je. U Zagrebu je troje zaraženih, a također je riječ o osobama iz obiteljskog odnosno bliskog kruga.

Apel iz Stožera

Stožer i dalje preporučuje građanima da se što manje rukuju jer se time smanjuje rizik potencijalnog prijenosa bolesti.

Podsjetimo, jučer su apelirali na sve koji su bili na područjima zahvaćenim novim koronavirusom da u interesu javnog zdravlja ne dolaze na javna okupljanja.

Apel se odnosi na osobe koje su bile na području Kine, Japana, Hong Konga, Singapura, Južne Koreje, Irana te talijanskih pokrajina Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont.

Iz Stožera civilne zaštite izvijestili su da osobe u tranzitu kroz Hrvatsku ne prolaze proceduru stavljanja pod epidemiološki nadzor sukladno uputi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kao i da je Epidemiološka služba pripremila uputu za vozače koji se nalaze u dnevnim migracijama s epidemiološki ugroženih područja.

"Radi njihove samozaštite bit će nužno korištenje zaštitne opreme. S tim u vezi, definiran je poseban režim prema navedenima koji će primjenjivati granična policija i Državni inspektorat", stoji u objavi.

Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu unazad 14 dana bili u Kini, Hong Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Talijanskoj Republici (pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) ne trebaju se javljati epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine.

Osobe koje su unazad 14 dana boravile u navedenim državama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, trebaju se javiti nadležnom liječniku epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112, dok osobe koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, a boravile su unutar 14 dana u navedenim državama, imaju obvezu javiti se nadležnom liječniku epidemiologu radi daljnjih uputa.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više