Zbog krize u Turskoj slabe i europske burze

Foto: EPA

NA EUROPSKIM burzama najvažniji indeksi su pali danas ujutro, ponajviše pod pritiskom pada cijena dionica banaka zbog sve veće ekonomske krize u Turskoj, koja je uzdrmala povjerenje investitora u kreditore koji su izloženi toj zemlji.

Paneuropski STOXX 600 indeks bio je oko 9,30 sati u minusu 0,4 posto, pao je na najnižu razinu u zadnja tri tjedna.

Istodobno, frankfurtski DAX potonuo je 0,7 posto, na 12.338 bodova, londonski FTSE indeks za 0,56 posto, na 7.623 boda te pariški CAC za 0,4 posto, na 5.392 boda.

Od sektorskih indeksa, na najvećem gubitku je indeks dionica banaka u eurozoni, i to za 1,2 posto, te je sada na najnižoj razini u zadnjih 6 tjedana. Zbog izloženosti krizi u Turskoj dionice BBVA, Unicredita i BNP Paribasa potonule su između 0,9 i 2,6 posto.

Dionice Bayera pale 10,4 posto

Među pojedinim izdanjima najlošiju izvedbu imala je dionica Bayera, potonuvši 10,4 posto, te je na putu najlošije dnevne izvedbe u zadnjih 9 godina.

Taj njemački farmaceutski proizvođač bilježi potonuće cijene svoje dionice nakon što je američkom Monsantu, koji je kupio u lipnju, sud presudio da mora platiti odštetu jednom američkom poljoprivredniku zbog glifosata u njihovim proizvodima koji su uzrokovali da oboli od raka.

Znatno je potonula i cijena dionice zrakoplovne kompanije Air France KLM, za 4,5 posto, nakon što je najveći sindikat pilota u toj kompaniji najavio da su tijekom vikenda mogući novi štrajkovi ako ponovno ne budu pokrenuti pregovori s upravom.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo je 2 posto, na 21.857 bodova, što je njegova najniža razina u proteklih pet godina.

Pročitajte više