Zbog magle ili Bidena? Pacijentica u KB Dubrava ostala bez novog srca

Foto: 123rf

NOĆAS je u KB Dubrava jedna pacijentica trebala dobiti novo srce, no, nije ga dobila.

U redakciju nam se javila čitateljica koja nas je izvijestila kako je jedna gospođa 25. studenog u KB Dubrava trebala na transplantaciju srca.

"Rekli su nam da je Pleso zatvoren radi sigurnosnih razloga"

"Prvo su nam rekli oko 23:30 da se ne može sletjeti u Zagreb zbog sigurnosnih razloga jer je Pleso zatvoren do 7 sati ujutro. A sat vremena kasnije je Ministarstvo zdravstva javilo da srce treba krenuti tek za 4 sata, a ne u tom trenutku (znači oko 4 sata ujutro je trebalo krenuti iz Beča), no zbog magle ne može sletjeti u Zagreb.

Prvo su srce mislili preusmjeriti na Krk, no prošlo bi previše vremena da to srce dođe u Zagreb pa je operacija otkazana. Kolika je opasnost za sigurnost stranih političara jedno srce za transplantaciju", pita se naša čitateljica.

U KB Dubrava nam nisu htjeli ništa reći već su nas preusmjerili na Ministarstvo zdravlja koje je zaduženo za cijeli protokol oko prijevoza organa za transplantaciju.

U Ministarstvu zdravlja odbacili su navode da je operacija otkazana zbog dolaska stranih političara, već da je isključivo zbog loših vremenskih uvjeta odgođena. U odgovoru za Index rekli su kako će pacijentica novo srce dobiti za par dana.

Ministarstvo zdravlja: Transplantacija otkazana radi lošeg vremena

"Transplantacijski tim KB Dubrava je jučer u večernjim satima prihvatio ponudu srca iz Eurotransplanta (Beč) za pacijenta ET 426848.

Dežurni koordinator Ministarstva zdravlja zaprimio je zahtjev KB Dubrava za organizacijom avio prijevoza članova njihova eksplantacijskog tima u Beč te nazad u Zagreb.

Međutim zbog sinoćnjih izrazito loših vremenskih uvjeta za polijetanje i slijetanje zrakoplova na zagrebačkom, ljubljanskom te mariborskom aerodromu, u dogovoru s pilotom odustalo se od istih te se organizirao avioprijevoz preko riječkog aerodroma gdje su bili povoljniji uvjeti.

Budući se srce nakon eksplantacije mora presaditi u roku od 4 sata, transplantacijski tim KB Dubrava je u konačnici odustao zbog neprihvatljivog vremenskog rizika te loših vremenskih prilika.

Budući da se radi o primatelju koji je na visoko urgentnoj listi Eurotransplanta sigurni smo da će nova ponuda srca iz Eurotransplanta stići u roku par dana", stoji u odgovoru Andreje Šantek, glasnogovornice Ministarstva zdravlja.

Pola sata kasnije drugačija verzija odgovora


No, u drugom odgovoru kojeg nam je Ministarstvo zdravlja naknadno proslijedilo stoji kako je cijeli proces vezan uz organizaciju transplantacije organa obustavljen na vrijeme, prije nego što se započelo s bilo kojim aspektom transporta.

U tom odgovoru slijedi malo drugačija verzija, prenosimo njihov odgovor u cijelosti.

"Srce nije stizalo avionom, jer se odlučilo odustati od prihvata organa iz Beča između 22 i 23h, a vrijeme početka eksplantacije u Beču bilo je predviđeno za 4:00, 25. studenog.

Bolnici je predložen najpovoljniji plan puta koji je u tom trenutku mogao biti organiziran: polijetanje u 2:15h iz Zračne luke Rijeka te povrat istim zrakoplovom iz Beča. Nakon slijetanja s organom na Krku, vozač KB Dubrava bi pod organiziranom policijskom pratnjom cestovnim putem transportirao srce i tim do KB Dubrava. Predviđeno vrijeme hladne ishemije bilo je 3h 5min.

KB Dubrava prvotno je pristala na takav plan, ali je unutar sljedećih sat vremena donesena odluka od strane transplantacijskog tima KB Dubrava da se ipak odustaje od svega. Kao osnovni razlog naveden je povišen rizik za lošiji ishod transplantacije.

Razlozi nemogućnosti polijetanja/slijetanja u/iz Zagreba: 

Loši vremenski uvjeti - gusta magla, vidljivost manja od 200m u periodu od 22h (24.11.2015.) do 9h (25.11.). Nije se moglo riskirati da se krene s cijelim postupkom, s vrlo visokim rizikom da slijetanje na predviđeno mjesto bude onemogućeno (izvor podataka o vremenskim prilikama: meteo služba Zračne luke Zagreb)", stoji u drugom odgovoru Ministarstva zdravlja.

Na Plesu nisu dobili najavu dolaska ambulantnog leta

Međutim u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb rekli su nam da nisu dobili nikakvu najavu dolaska ambulantnog leta u ranim jutarnjim satima u srijedu.

"Nakon provjere kod relevantnih operativnih službi MZLZ, obavještavam Vas da Međunarodna zračna luka Zagreb nije zaprimila najavu dolaska ambulantnog leta u navedeno vrijeme", stoji u odgovoru Službe za odnose s javnošću MZLZ.

Nakon toga smo ponovno kontaktirali Ministarstvo zdravlja da nam objasne kako je moguće da su otkazali let za Zagreb ako u Zračnoj luci Zagreb nisu ni primili ikakvu obavijest o dolasku ambulantnog leta iz Beča.

Tada su nam pak rekli kako su oni razgovarali s pilotima te na taj način doznali da je od sinoć pa sve do danas ujutro u Zagrebu magla.

Cijeli slučaj zvuči nevjerojatno jer znamo kako je jutros u Zagreb sletio američki potpredsjednik unatoč, kako navode, riziku od guste magle, no srce nije moglo sletjeti.

Pročitajte više