"Zbog Mesića sam označen kao ludi odvjetnik! Zauvijek!"

"VI STE svjesni da je Vrapče naselje u Zagrebu", upitao je u jednom trenutku sudac Nikola Raguž tužitelja Ivana Jurašinovića danas na ročištu protiv predsjednika Republike Stjepana Mesića.

"Da, ali je poznato da se ondje nalazi psihijatrijska bolnica", odvratio mu je 29-godišnji odvjetnik iz Francuske, hrvatskog podrijetla. Naime, Općinski će sud presuditi 23. listopada je li Mesić ostao dužan Jurašinoviću zbog prijetnje i uvrede koju je mladi odvjetnik iščitao iz njegove izjave u medijima krajem 2006. godine, a koja je glasila -  "Ja bih mu savjetovao da, kada dođe u Zagreb, ode u Vrapče. To ga neće skupo koštati a naši liječnici su poznati po njihovoj učinkovitosti". Izjavu su sudac i odvjetnici reproducirali u sudnici i sa zanimanjem pogledali.

Mesić se ispričao za nedolazak na današnje ročište državničkim obvezama, a sud smatra da njegov iskaz neće biti potreban. Sudac je svjedoka Jurašinovića danas pitao zašto je tu izjavu doživio kao prijetnju.

Trpanje u ludnicu nakladnikove supruge i odvjetnice

"U komunističkim zemljama kao što je bila Hrvatska, ljudi su trpani u umobolnice samo da nestanu", odgovorio mu je odvjetnik.

"Mislite li da to još uvijek rade u Hrvatskoj?", zanimalo je Raguža. "Da.", uvjeren je Jurašinović koji smatra da su slučajevi hospitaliziranja odvjetnice Ane Jendriš-Jelesić i Mirjane Pukanić primjeri takvog trpanja na psihijatriju.

Jurašinović je kazao da od trenutka kada ga je Mesić "pozvao" u Vrapče ne može spavati, osjeća nemir, napetost, ogorčenje i snažan psihički pritisak. Osim toga, izjava hrvatskog predsjednika ostavila je posljedice na njegovu karijeru koja je počela samo tri godine ranije.

Zauvijek ludi odvjetnik

"Označen sam kao ludi odvjetnik! Zauvijek!", kazao je Jurašinović, pojašnjavajući da zbog toga što ga je jedan takav državnik proglasio ludim gubi klijente, a to je doznao od prijatelja koji kažu da su se potencijalni klijenti raspitivali za njega, no na kraju odustali o angažmana.

Napominje da je i dan danas ta predsjednikova izjava na službenim web stranicama www.predsjednik.hr, i da je, između ostaloga, to jedan od načina na koji njegove kolege i klijenti u Francuskoj mogu doznati za predsjednikovu uvredu. Mesićev pravni zastupnik upitao je mladog odvjetnika što je prethodilo predsjednikovoj izjavi.

Mesića upozorio da zna da je utjecao na svjedokinju u slučaju Petrač

Jurašinović je kazao da je predsjednik bio upitan o prijavi koju je on kao odvjetnik Marina Tomulića, nekadašnjeg trgovca oružjem, podnio protiv Mesića, na što ga je ovaj uvrijedio, a za Tomulića kazao da je kriminalac svjetskog glasa.

"Postoji i drugo objašnjenje - 4. studenog poslao sam faks Mesiću u kojem napominjem da je utjecao na svjedokinju u postupku protiv Hrvoja Petrača, Biljanu Sučić, odnosno Tereziju Barbarić, jer ju je pozvao u svoj ured", tvrdi Jurašinović, dodajući da je time Mesića upozorio da je počinio kazneno djelo i prekršio Ustav. Poznato je da Tomulić i Jurašinović izjavljuju u medijima kako je Petrač financirao Mesićevu kampanju.

Medijska blokada

Odvjetnik tvrdi i da je pod medijskom blokadom otkada ga je Mesić proglasio ludim, jer je jedan dnevni list u Hrvatskoj odbio objaviti tekst o njegovim uspjesima kod zastupanja interesa hrvatskih građana pred Europskim sudom pravde u Strasbourgu u procesu protiv Ljubljanske banke, kao i o tome što je izborio da se Hrvatima u Francuskoj "više ne piše da su rođeni u Jugi, nego u Hrvatskoj".

Mark Cigoj koji je u tjedniku Globus objavio intervjue 2006. godine s njegovim klijentom, a zatim i s njim, degradiran je u tom listu, tvrdi Jurašinović. To je, naime, netočna informacija, jer je Cigoj i dalje urednik u tom tjedniku.

Ubojstvo Ivane Hodak povezao sa svojim slučajem

Naposljetku, Jurašinović je u svom iskazu pred Ragužem kazao kako smatra da je ubojstvo Ivane Hodak, kćerke odvjetnika Zvonimira Hodaka koji ga je zastupao na početku procesa, "povezano i sa ovim slučajem". Objasnio je to ispričavši da je Marin Tomulić potencijalni svjedok protiv Hrvoja Petrača i Hodakova klijenta Vladimira Zagorca.

Jurašinović i njegova pravna zastupnica Martina Gajski, nisu bili zadovoljni držanjem suca Raguža koji je povremeno izgledao kao da mu je slučaj smiješan.

Tekst i foto: A.Benačić

Pročitajte više