zbog mraza proglašeno stanje elementarne nepogode u brodsko-posavskoj županiji

Brodskoposavski župan Mato Dorić proglasio je stanje elementarne nepogode na području cijele županije zbog velikih šteta koje su mraz i niske temperature 7., 8., 9. i 10. ovog mjeseca počinile na poljoprivrednim kulturama, posebno nasadima voća.

Već drugu godinu zaredom kasni mrazevi nanose velike štete poljoprivrednim proizvođačima u Brodsko-posavskoj županiji, posebno voćarima. Stradavanju voćaka, povrtlarskih i drugih kultura ove je godine pridonijela duga i hladna zima, a nekoliko iznimno hladnih travanjskih noći i jutara, kada se temperatura znala spustiti i do minus 9 Celzijevih stupnjeva, zadala im je posljednji udarac.

Po prvim grubim procjenama, štete na voćarskim i povrtlarskim kulturama kreću se do pedeset posto, pa je župan Mato Dorić danas proglasio stanje elementarne nepogode za područje cijele županije. Stručna je povjerenstva zadužio da odmah na terenu obave točnu procjenu šteta, a gradonačelnike i načelnike općina da u okviru svojih mogućnosti poduzmu potrebne mjere radi ublažavanja posljedica izazvanih mrazom.

(Hina) vruž dd

Pročitajte više