Zbog mržnje u Bujici lokalnim televizijama prijeti privremeno isključenje

Screenshot: Z1 Televizija

VIJEĆE za elektronske medije otvorilo je postupak protiv televizijske emisije "Bujica" koju vodi Velimir Bujanec, neonacist i VIP gost na Kolindinoj inauguraciji. Naime, sporna emisija emitirana je 5. studenog pod nazivom "Hrvatska na udaru migranata" na više lokalnih televizija. Tema emisije bila je tzv. Marakeški sporazum, a u studiju voditelja Bujanca bila su i dva gosta. Franko Čirko je predstavljen kao predsjednik organizacije Generacija obnove dok je Zoran Grgić predstavljen kao analitičar.

"Predmet o kojem nas obavještavate već je u službenoj proceduri", obavijestili su nas iz Vijeća za elektronske medije odgovarajući na upit Indexa hoće li pokrenuti postupak protiv Bujice kako bi se eventualno sankcionirao govor mržnje.

Naime, u emisiji se moglo čuti više teza, od onih da "crnčuge i arapčuge siluju i ubijaju'' i da "divljaci s istoka siluju" do onih da su migranti "teroristi i kriminalci" te da su oni koji dolaze uglavnom "zaraženi sidom i hepatitisom te da ih dosta ima tuberkulozu". Štoviše, u eteru se moglo čuti i upozorenje ljudima koji eventualno dođu u kontakt s migrantima da to ne rade jer migranti "namjerno šire sidu oko sebe"., 

"Nakon analize emisije „Bujica“ emitirane 05.studenoga 2018. godine,  Vijeće za elektroničke medije  na 41. sjednici održanoj 09.studenoga zatražilo je očitovanje televizijskih nakladnika Z1 Televizija d.o.o, Slavonsko-brodska televizija d.o.o. (SBTV), OAR d.o.o. (Osječka televzija), Mijor d.o.o. (Srce TV), Robur j.d.o.o. (Adriatic TV) i Televizije Jadran d.o.o (Jadran TV) u kojoj je tema bila aktualna migrantska kriza u Republici Hrvatskoj.

Temeljem pristiglih pritužbi i novinarskih upita, a nakon obavljenog nadzora nad radom nakladnika, utvrđeno je da postoji racionalna i opravdana sumnja da konkretna emisija „Bujica“ sadrži dijelove koji nisu u skladu s člankom 12. stavak 2 Zakona o elektroničkim medijima. Stoga je Vijeće za elektroničke medije je odlučilo od svih televizijskih nakladnika u RH koji su je emitirali zatražiti očitovanje. 

Nakon zaprimljenih očitovanja, Vijeće će o ovom predmetu raspravljati na jednoj od sljedećih sjednica", objavili su iz Vijeća za elektroničke medije.

Zakon je vrlo jasan

Osim izjava voditelja i njegovih gostiju sporni su i prilozi koji su objavljeni u toj emisiji, a koji, prema prijavi, potiču mržnju. Naime, Zakon o elektroničkim medijima u članku 12. vrlo je jasan. Nije dopušteno "poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju na osnovi rase ili etičke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere političkog ili drugog uvjerenje, nacionalnog ili socijalnog podrijetla..."

Za kršenje članka 12. predviđena je kazna od 100 tisuća do milijun kuna, a kazne su predviđene i za pravne i fizičke osobe. Spornu emisiju emitirale su Z1 Televizija, TV Jadran - Split, Osječka TV, Srce TV, SBTV iz Slavonskog Broda, Adriatic TV iz Zadra, TV Velebit, HTV Oscar C iz Mostara, TV Kiss iz Kiseljaka te Posavska TV.

Vijeće za elektroničke medije može kazniti lokalne televizije i privremenom zabranom emitiranja, kao što je učinilo prije dvije godine kada je zbog govora mržnje u emisiji ''Markov trg'' Z1 Televiziji zabranilo emitiranje na tri dana. Moguće je da izreknu opomenu, ali i da utvrde kako nije bilo govora mržnje.

Bujanec dozvoljavao govor mržnje

Kako doznajemo, Bujanec će se braniti kako je više puta svog gosta upozorio na neprimjereni rječnik, no teško da se može govoriti o ogradi. Naime, osim što je i sam Bujanec imao više skandaloznih tvrdnji, nakon što bi "upozorio" goste na rječnik, dozvoljavao bi im da nastave s govorom mržnje.

U prilogu je tako objavljena izjava jedne djevojke iz Zagreba koja je uz pomoć svog dečka i brata, prema vlastitom priznanju, držala migranta kao taoca. Voditelj Bujanec pitao je svoje goste tko može zaštititi tu djevojku ako migranti krenu u osvetu, s obzirom na to da su im poznati njeni podaci.

Ograđivanje koje to nije

"Gdje je tu hrvatska država da je zaštiti?" pitao je zabrinuti Bujanec. Gost Grgić prvo je izrazio žaljenje što je Hrvatima zabranjeno nositi oružje, a onda rekao kako je bolje ne dolaziti u kontakt s migrantima, nego treba odmah zvati policiju.

"On je skinuo majicu, namjerno se zagrebao da bi namjerno širio sidu oko sebe", rekao je Grgić. Voditelj Bujanec nije opomenuo gosta, no na dnu ekrana išao je disclaimer kako "stavovi izgovoreni u emisiji nisu nužno stavovi Z1 Televizije".

Isto tako, kada je Grgić govorio da "crnčuge i arapčuge siluju i ubijaju", Bujanec ga jest zaustavio govoreći kako nije dozvoljeno vrijeđanje na rasnoj osnovi, ali Grgić mu je "pojasnio" da teza o "crnčugama i arapčugama" nije vrijeđanje na rasnoj osnovi jer je riječ o teroristima i kriminalcima.

"Dobro, samo u emisiji nema rasnog vrijeđanja", rekao je Bujanec.

"Pa i nema ga", rekao je Grgić.

"Dobro, dobro", odgovorio mu je Bujanec pa je Grgić nastavio u istom tonu.

Govor mržnje u medijima

Prije dva dana Vijeće Europe u partnerstvu s Agencijom za elektroničke medije održalo je u Zagrebu međunarodnu konferenciju Govor mržnje u medijima.

"Govor mržnje pogađa etničke, religijske i seksualne manjine, imigrante i druge skupine te je riječ o kontinuiranom i raširenom fenomenu koji je zahvatio sve europske zemlje, borba protiv govora mržnje je kompleksan i višedimenzionalan proces koji zahtijeva koordinaciju različitih dionika, poput političara, zakonodavaca, sudaca i tužitelja, uz poseban naglasak na ulozi medija i nacionalnih regulatornih tijela u promicanju demokracije, tolerancije i raznolikosti", glavni su zaključci konferencije.

Sada je pitanje hoće li se ti zaključci i primijeniti.

 

Pročitajte više