Zbog navale na dopisno glasanje kasnit će rezultati u 4 ključne države

Foto: Epa

U ČETIRI ključne američke savezne države - Pennsylvaniji, Wisconsinu, Michiganu i Georgiji - još uvijek nisu prebrojeni deseci tisuća glasačkih listića zbog čega će još neko vrijeme rezultati predsjedničkih izbora biti neizvjesni.

Biračka mjesta u nekim državama nastavit će s prebrojavanjem glasova danas ujutro s obzirom na to da je dopisnim putem glasao izuzetan broj Amerikanaca (više od 100 milijuna). Očekuje se da će glasovi dobiveni tim putem pogodovati Bidenu, dok će oni koji su predani na biralištima vjerojatno ići u korist Trumpu.

Trump i njegovi pristaše su u više navrata tražili brzo prebrojavanje glasova kako bi se ime pobjednika moglo proglasiti još u izbornoj noći, iako biračka mjesta imaju pravo da službeno prebroje glasove unutar perioda od više dana ili čak nekoliko tjedana.

No, problem je u tome što je prebrojavanje dopisnih glasova u tri ključne države - Michiganu, Pennsylvaniji i Wisconsinu - moglo započeti tek tijekom ili neposredno prije izbornog dana, piše CNN.

Problemi s prebrojavanjem glasova

Demokratski kandidat Joe Biden je rano jutros pozvao na strpljenje, dok je, s druge strane, Trump na Twitteru objavio kako demokrati prebrojavanjem dopisnih glasova "pokušavaju UKRASTI izbore". Twitter je ubrzo stavio znak upozorenja kod njegove objave navevši da se radi "o neprovjerenoj informaciji".

U Pennsylvaniji, gdje su službenici tek jučer smjeli započeti s obradom stotina tisuća dopisnih glasačkih listića, županije su morale donijeti vlastite odluke o prioritetima prilikom obrade.

U Philadelphiji je do utorka navečer izbrojeno oko 75.000 od 350.000 listića. Glasačko mjesto okruga Luzerne, na sjeveroistoku države blizu Scrantona, prestalo je jučer navečer brojati glasove i nastavit će danas ujutro. Predstavnik okruga David Pedri rekao je da je do sada prebrojano oko 26.000 od otprilike 60.000 glasačkih listića.

Naziru se i pravne borbe

Na brzinu brojanja glasova nije utjecala samo količina glasačkih listića već i neki drugi, nepredviđeni problemi. Primjerice, u Georgiji je jučer ujutro pukla cijev u firmi koja se nalazi iznad prostorije u kojoj se broje dopisni glasački listići te je došlo do odgode, a u okrugu Gwinnett u Atlanti pojavio se problem sa softverom za obradu podataka pa je došlo do kašnjenja.

Republikanci su podnijeli tužbu u kojoj osporavaju najmanje 1200 dopisnih glasačkih listića u demokratski naklonjenom okrugu Montgomeryju. Naime, trojica republikanskih promatrača rekla su saveznom sudu da su svjedočili tehničkim poteškoćama nakon kojih je okrug dozvolio ispravak postupka, mada su, prema njima, listići trebali biti poništeni.

Pročitajte više