Zbog nedostatka kadrova u zdravstvu, liječnicima se ukida jednogodišnji staž

IAKO su krizna vremena u kojima poslodavci gledaju kako uštedjeti na smanjenju broja kadrova, stanje u hrvatskom zdravstvu posve je drugačije, jer nedostaje skoro 1.200 liječnika. Podaci su to Hrvatske liječničke komore, a najveći dio tog otpada na interniste i kirurge, kojih nedostaje gotovo tisuću, dok u primarnoj zdravstvenoj zaštiti gdje nedostaje 150 timova obiteljske medicine, 90 pedijatara i šezdesetak ginekologa.

Željko Reiner, akademik i ravnatelj najveće hrvatske bolnice, KBC Zagreb, tvrdi kako je ta bolnica raspisala natječaj u kojem se traži šest specijalista te da je to predstavlja samo manji dio stvarnih problema koji pogađaju tu bolnicu. "Nedostaje nam internista, kirurga, kardiokirurga, neurokirurga i neurologa, ali, na žalost, naša ustanova nije jedina koja treba liječnike specijaliste", kazao je za Jutarnji list Reiner.

Liječni na burzi čekaju na posao manje od mjesec dana

Da je potražnja za liječnicima ogromna, potvrđuju i podaci iz Zavoda za zapošljavanje, prema kojima tek deset posto liječnika na posao nakon diplome čeka dulje od mjesec dana. Na burzi se trenutno nalazi samo 60-ak liječnika sa položenim stručnim ispitom.

Podizanje upisne kvote na medicinskim fakultetima, jedan je od načina na koji se pokušava riješiti nastali problem ali se za to moraju i osigurati dodatna sredstva, kako kvaliteta studija ne bi pala. Godišnje se na četiri medicinska fakulteta u Hrvatskoj upiše 500 studenata, a ta brojka jednostavno nije dovoljna.

Ulazak Hrvatske u EU dodatno će zakomplicirati stvari

Problemu se pokušava doskočiti i namjerom ukidanja obveznog jednogodišnjeg staža, i to intenziviranjem praktičnog rada u vrijeme trajanja studija, koji bi taj staž mogao skratiti za najmanje šest mjeseci, smatra predsjednik Hrvatske liječničke komore, dr. Hrvoje Minigo.

Stvari će se dodatno zakomplicirati ulaskom Hrvatske u EU, gdje radni tjedan liječnika iznosi samo 42 sata, i to zajedno s dežurstvima pa će uvoz liječnika iz susjednih zemalja biti gotovo neizbježan, naravno, ako će i oni sami imati višak liječnika.

K.S.
Foto: Index (Arhiva)

Pročitajte više