Zbog (ne)odlaska na očevid krvavog masakra skandal na Županijskom sudu u Splitu

SINOĆ kad je otkriven krvavi masakr na Pazdigradu, na očevid nisu otišli ni glavni dežurni istražni sudac Davor Svalina, a ni pomoćni Slavko Lozina.

Podsjetimo, jučer ujutro, oko 5 sati Ljubo Zaradić (43) ubio je suprugu Orijanu (37) s četiri hica iz kalašnjikova, dok je u sina Trpimira (10) i kćerkicu Deni (7) ispalio po tri metka. Sebi je presudio upucavši se hicem u bradu, a tijela su pronađena jučer poslijepodne.

Oko ponoći, tri i pol sata nakon otkrića četiri mrtva tijela obitelji Zaradić, na prizorištu se pojavio sudac Neven Cambi, donedavni šef istražnog centra, kojeg je novi predsjednik suda Ante Perkušić promaknuo u predsjednika Kaznenog odjela.

Zašto nisu došli Svalina ili Lozina?

"Ja sam procijenio da nema potrebe za izlazak istražnog suca. Prepustio sam policiji da obavi očevid. Stvar je, što se suda tiče, okončana!", kazao nam je sudac Svalina. Pitali smo ga kako onda tumači da je naposljetku (sa znatnim kašnjenjem) u Pazdigradsku 30 stigao Cambi, koji uopće nije imao dežurstvo?

"Ne znam, to nije moja stvar", odgovorio nam je Svalina. Zbog svega, jutros se sastančilo u Palači pravde. Susret iza zatvorenih vrata sazvao je predsjednik Ante Perkušić, kojeg je šokirao neposluh sudaca. Lozinu nije mogao dobiti na službeni mobitel, Svalina je, pak, odbio otići. Na koncu, nezahvalnog posla se prihvatio Cambi osobno. Očevid je vodio do 4 sata ujutro.

Sudac je svakako trebao doći na očevid u Pazdigradsku 30, premda je počinitelj presudio sam sebi. Pa ipak, radi se o masakru nezapamćenom u Splitu i okolici. Ovakve stvari inače nisu nikakva novina u istražnom centru splitskog Županijskog suda, nekim sucima smeta krv, neki se jednostavno ne daju dekomodirati.

Dragan Miljuš
Foto: Paun Paunović (Cropix)

Pročitajte više