Zbog nereda u Splitu, Nizozemska traži monitoring Hrvatske sve do ulaska u EU!

NEREDI na Gay Prideu u Splitu dobili su prve negativne političke posljedice. Jutros je reagirala veleposlanica Nizozemske Stella Ronner Grubačić.

"Kraljevina Nizozemska svakako će tražiti nadzor i nakon zatvaranja pregovora, tijekom cijelog postupka ratifikacije, sve do ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Mislim da događaji poput subotnjeg u Splitu pokazuju da je taj nadzor potreban", izjavila je Ronner Grubačić, a prenosi HRT. 

Veleposlanica je za Index pojasnila što je razlog hrvatskom bijesu i nizozemskoj toleranciji kad je riječ o povorkama homoseksualaca.

"U Nizozemskoj, za razliku od Hrvatske, imamo dugu demokratsku tradiciju, ljude koji u našu zemlju dolaze iz raznih zemalja svijeta i to mnogo pomaže", rekla nam je Ronner Grubačić.

Na naš upit  mogu li splitski neredi utjecati na nizozemske turiste koji su htjeli doći na Jadran da promijene odluku i zaobiđu Hrvatsku, veleposlanica nije željela odgovoriti.

Oštro je osudila napad na sudionike splitskog Pridea, a događaje oko njega ocijenila je zastrašujućim. Istaknula je da su ljudska prava itekako važan dio Poglavlja 23, čije zatvaranje tek treba uslijediti.

Pročitajte više