Zbog nuklearnih testova u Sjevernoj Koreji povećan broj djece rođene s deformacijama

Foto: 123rf

NA sjeveroistoku Sjeverne Koreje, u okolici poligona za testiranje nuklearnog oružja Punggye-ri, naglo je porastao broj djece rođene s deformacijama, teških oboljenja i smrti uzrokovanih radijacijom.

Prebjeg iz te izolirane države opisao je kako izgleda život u kontaminiranom području, gdje se testiranja nuklearnog oružja provode već deset godina.

"Planine Mantapsan posebno su teško pogođene nuklearnim pokusima. Ljudi koji piju vodu iz tog područja pate od različitih neizlječivih bolesti, a prisutne su prednatalne deformacije, kao i velik broj mrtvorođene djece", prenosi Daily Mail.

Da stvar bude gora, u blizini se nalazi i jedan od najzloglasnijih sjevernokorejskih zatvoreničkih logora, a neki izvještaji spominju da se zatvorenici koriste kao radna snaga u rudnicima urana koji se navodno nalaze u tom djelu zemlje.

Slična pojava zabilježena je u Sovjetskom Savezu nakon bacanja radioaktivnog otpada u rijeku na jugu Urala. Kod stanovništvo nizvodno od mjesta kontaminacije izmjerene su razine radijacije i do 20 puta veće nego kod stanovnika Černobila.

Sjeverna Koreja je prošlog mjeseca proslavila 68. godišnjicu osnivanja detoniravši dosad najsnažniju nuklearnu bombu, koja je izazvala potres snage 5.3 stupnjeva po Richteru. Južnokorejski vojni stručnjaci procijenili su da je riječ o napravi snage 10 kilotona, mada su neke druge procjene spominjale i dvostruko veću snagu.

Pročitajte više