Zbog odluke Državnih nekretnina mogla bi se poništiti koncesija za Radio 101

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

DRŽAVNE NEKRETNINE navodno su raskinule ugovor s tvrtkom Enter IQ, zakupcem prostora u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, gdje je trebalo biti sjedište Top Radija, novog vlasnika koncesije 101 MHz, odnosno bivšeg Radija 101.

Portal Media Daily objavio da je tvrtka Enter IQ dala u podzakup taj poslovni prostor tvrtki Top Radio, iako na to nisu imali pravo. Potpisnik ugovora s obje strane bio je Ivan Jurić-Kaćunić, poduzetnik koji se povezuje s Miroslavom Kutlom i braćom Pripuz. Odluka o oduzimanju prostora izuzetno je bitna jer time je novi koncesionar ostao bez bitnog dijela dokumentacije potrebne da bi dobio koncesiju, pa bi Vijeće za elektronske medije (VEM) moglo poništiti odluku o dodijeli koncesije za Stojedinicu.  

>> Doznajemo: Natječaj za koncesiju Stojedinice mogao bi pasti, evo zašto

No, krenimo redom. VEM je 9. lipnja ove godine pokrenuo natječaj za davanje koncesije za Stojedinicu, a pristiglo je osam ponuda, i to: Top Radio d.o.o., Dvadesetičetirisedam d.o.o, Zwei 01 d.o.o, HURiN promocija d.o.o, 101 FM Radio d.o.o., Nepce svijet d.o.o., Crodux inženjering d.o.o. te Radio 101 d.o.o.  

Tri su stvari sporne

"Kao najpovoljniji ponuditelj, temeljem provedenog postupka tajnog glasovanja, izabrano je trgovačko društvo TOP RADIO d.o.o., i to sa šest glasova. Jedan glas dobio je ponuditelj ZWEI 01 d.o.o. Navedenom odlukom trgovačkom društvu TOP RADIO d.o.o. dodjeljuje se radijska koncesija na predmetnom području na 15 godina", stajalo je u odluci Vijeća krajem srpnja ove godine.

No, nakon odluke javnost je mogla saznati da je Jurić-Kaćunić vlasnik žigova (brendova) radiopostaja Antena Zagreb, Narodni radio, Extra FM, Gold FM, Enter Zagreb, Radio Dalmacija i Ultra FM, iako u sudskom registru stoji da je vlasnik samo Radio Dalmacije te tvrtke Top Radio. Zakon, naime, zabranjuje monopol, odnosno koncentraciju vlasništva, tako da jedan vlasnik može u svom vlasništvu imati 100 posto jedne radijske postaje i maksimalno 25 posto druge.

Nakon toga u javnost je izašla informacija da je tvrtka AMM Global Institut u 100-postotnom vlasništvu Jurić-Kaćunića nedavno došla u posjed zgrade Multimedijalnog centra na Aveniji Većeslava Holjevca u Zagrebu temeljem realiziranog kredita Nove Kreditne Banke iz Maribora od 6.5 milijuna kuna. Da bi dobili kredit, založeni su žigovi (brendovi) radiopostaja za koje se sumnja da im je Jurić-Kaćunić prikriveni vlasnik. No to nije sve. Zalog za taj kredit dali su Katijan Knok, koji je založio svoj 100-postotni poslovni udio u tvrtki Narodni d.o.o., i Hrvoje Barišić, vlasnik Antene Zagreb. Oni bi trebali biti izravna konkurencija Jurić-Kaćuniću. Opet su se javile sumnje u nedozvoljenu koncentraciju vlasništva nad radiostanicama.

Otkrilo se i da je sporan ugovor o podzakupu prostora u Palmotićevoj ulici. Riječ je o bivšem prostoru Radio Cibone, koja je nekad ondje emitirala program. Potpisnik tog ugovora na neodređeno vrijeme je tvrtka Enter IQ i Top Radio, a potpisnik obje strane bio je - Jurić-Kaćunić. Taj prostor dan je 2017. godine Enter Zagrebu, još jednom radiokoncesionaru, i to do 2025. godine po cijeni od 10.970 kuna te nije moguć podzakup.

HND tražio pomoć USKOK-a i DORH-a

VEM je zaprimio više prijava, a protiv odluke o dodjeli koncesije Jurić-Kaćuniću pokrenuta je provjera dokumentacije koju je dao Top Radio.

"Agencija za elektroničke medije i Vijeće provjeravaju ugovor tvrtke Top Radio d.o.o. o poslovnom prostoru. Vijeće za elektroničke medije od tvrtke Top Radio zatražilo je i dobilo očitovanje. A od nadležnih institucija zatražena su dodatna pojašnjenja na okolnosti koje su se pojavile nakon donošenja odluke. Vijeće će potom o daljnjem postupanju obavijestiti javnost", stajalo je u odgovoru koji smo dobili od VEM-a krajem prošlog tjedna.

Na dodatni upit koje bi to bile institucije koje provjeravaju dokumentaciju, rekli su nam da je "za sada upućen dopis Trgovačkom sudu, a pripremljen je i dopis za Državne nekretnine".

Podsjetimo da je krovna novinarska organizacija, HND, zbog odluke o dodjeli koncesije pozvala USKOK i DORH. S druge strane, u više izjava za Index Jurić-Kaćunić ističe da je njegova dokumentacija čista.

"Ne postoji nedopuštena koncentracija niti predmetna objava to dokazuje", bio je rezolutan Jurić-Kaćunić u ranijim istupima za Index.

Pročitajte više