Zbog požara Rusija proglasila izvanredno stanje u nuklearnom centru u Ozersku

RUSIJA je danas proglasila izvanredno stanje u gradu Ozersku u Uralskoj oblasti, u kojem se nalazi najveće skladište nuklearnog materijala  i centar za obogaćivanje nuklearnog goriva Mayak, objavila je ruska agencija RIA Novosti.

Izvanredno je stanje proglašeno zbog požara koji već tjednima haraju velikim dijelom Rusije, a koji su se posljednjih dana opasno približili nuklearnom centru u Ozersku, prenosi agencija pozivajući se na izjave lokalnih dužnosnika. Grad Ozersk najveći je ruski nuklearni centar koji financira ruska vlada, a u vlasništvu je Rosatoma, Ruske federalne nuklearne agencije.

Lokalne su vlasti još krajem prošloga tjedna zabranile pristup šumama u okolici nuklearnog centra, a današnje izvanredno stanje proglašeno je za grad Ozersk i okolna šumovita područja, koja su proglašena opasnom zonom. Svim nadležnim službama naređeno je poduzimanje maksimalnih mjera za zaštitu područja i sprječavanje mogućnosti da se vatrena stihija približi nuklearnom centru.

Požari koji već danima haraju diljem Rusije, uzrokovani visokim temperaturama i sušom, pogodili su 17 ruskih regija, a u njih 13 izvanredno je stanje proglašeno već ranije.

Pročitajte više