Brodarac uhićen zbog ratnih zločina: Osjećam se kao i svi koje su nekada uhitili

KAKO doznajemo iz Ravnateljstva policije, jutros su uhićeni Đuro Brodarac i Vladimir Milanković zbog ratnih zločina protiv civila na području Siska.

Brodarac je ratni šef sisačke policije, od 1993. godine župan Sisačko-moslavačke županije, u doba Ive Sanadera, savjetnik za razminiranje Vlade RH. Na području Siska ubijeno je više stotina civila, najčešće srpske nacionalnosti. Neki su ubijani po kućama i dvorištima, neki odvođeni na egzekuciju.

Brodarac i Milanković naređivali ratne zločine

Doznajemo kako je Brodarac oko 7.30 sati uhićen u  Zadarskoj županiji, dok su Milankovića uhvatili na putu u Osijek. Milanković je tijekom rata bio zapovjednik svih djelatnih i pričuvnih postrojbi u sklopu PU Sisak. Njih dvojica se sumnjiče za ratne zločine iz 1991. i 1992. godine i to po zapovjednoj odgovornosti, što znači da su ih naređivali, ali ih nisu izvršavali. 

Uz njih je danas uhićen i 53-godišnji Drago Bošnjak koji se tereti po individualnoj odgovornosti što znači da je bio neposredni izvršitelj zločina. Tijekom rata je bio u pričuvnom sastavu Policijske uprave Sisak, odnosno paravojnoj formaciji Vukovi.  On je, kao i Milanković, uhićen u Sisačko-moslavačkoj županiji. Brodarac je pri ulasku u automobil kazao novinarima da nekoga drugoga moraju pitati je li očekivao uhićenje. Kazao je da se osjećao "koji se nađu u situaciji da ih se uhiti".   

U tijeku je kriminalističko istraživanje i pretres njihovih stanova nakon kojega će uhićeni biti prevezeni u Istraženi centar Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku. Istraga u vezi ratnih zločina u Sisku se koncentrirala na desetak uglednih sisačkih Srba. Neke od slučajeva ubojstava i pljačke je hrvatsko pravosuđe već procesuiralo. Sumnja se kako su ubojstva naručena iz utjecajnih sisačkih krugova kako bi se Srbe, koji nisu prešli na stranu krajinskih snaga, prestrašilo i natjeralo u izbjeglištvo. 

Pročitajte više