Zbog recesije milijuni Amerikanaca mijenjaju posao, ni doškolovanje nije garancija

MILIJUNI Amerikanaca svakim danom sve više mijenjaju karijeru, odnosno poslove kojima su se do sada bavili. Razlog tome je, kako prenosi USA Today, gospodarska kriza zbog koje stotine tisuća ljudi, zaposlenih u automobilskoj industriji, financijskom sektoru, građevinarstvu i poslovima vezanim uz nekretnine, svakodnevno ostaje bez posla.

Analitičari prognoziraju da se mnogi od njih godinama, a dobar dio i nikada više neće vratiti u svoje sektore. Kako kažu, u nadolazećim godinama najveća će potražnja biti za poslovima vezanim uz zdravstvo, energetiku, računarstvo i politiku.

45 posto nezaposlenih

Stoga ne čudi što je sve veći broj ljudi svakim danom na doškolovanju, koje ponekad košta i tisuće dolara, i na kojem se uče nova znanja i vještine. No, prema riječima analitičara, ni to nije garancija za dobivanje novog posla. S druge strane, sve više industrija trajno ukida pojedina radna mjesta, vjerujući da će tako biti učinkovitiji i sigurniji.

Istraživanje koje je 2003. godine provela banka saveznih pričuva (Federal Reserve Bank) u New Yorku pokazalo je da su gubitci stalnih radnih mjesta znatno porasli u posljednje dvije recesije, u usporedbi s prethodne četiri.

Prema američkom uredu za zapošljavanje, 45 posto od 6,5 milijuna Amerikanaca trajno je u ovoj recesiji ostalo bez posla. Ostatak se odnosi na one koji su trenutno otpušteni te na one koji su sami otkazali ugovor o radu. Usporedbe radi, za vrijeme recesija 1990. i 1991. godine te 2001., posao je trajno izgubilo 35 posto Amerikanaca, od ukupnog broja nezaposlenih tih godina.

Nada u oporavak

No, s druge strane, prema današnjem izvješću ministarstva trgovine u Washingtonu, BDP se u drugom tromjesečju smanjio po godišnjoj stopi od jedan posto, što su dobri rezultati budući da je u prvom tromjesečju pad bio 6.4 posto.  Kako kažu vodeći ekonomisti, bio je to najveći pad u toj zemlji u posljednjih 27 godina. No, recesija bi se polako, ali sigurno, mogla približavati svom kraju. 

Dobit velikih kompanija, poput Caterpillara i Dow Chemicala, se povećala, dok je vlada potaknula oživljavanje kreditiranja. Važno je podsjetiti i na paket gospodarskih poticaja predsjednika Baracka Obame. No, stopa nezaposlenosti i dalje raste, a neki analitičari predviđaju da će početkom sljedeće godine premašiti deset posto.

Pročitajte više