Zbog smrti nadnarednika Vincelja pokreću se dvije istrage



U VOJARNI Josip Zidar u Velikoj Buni zapovjednik Zapovjedništva za potporu (ZZP), brigadni general Mate Ostović i suradnici na medijskoj konferenciji danas su iznijeli dodatne informacije vezane uz pogibiju nadnarednika Vladimira Vincelja.

Vincelj, dočasnik Bojne za opskrbu, stradao je jučer na Eugen Kvaternik kod Slunja, dok je uništavao minsko-eksplozivna sredstva sredstava. "Zadaća je, sukladno godišnjem Planu uništavanja UbS-a za 2010. i Elaboratu za uništavanje otpisanih UbS-a za 2010., provođena na stalnom mjestu za uništavanje UbS-a Oštarijski Dolovi", naveli su iz vojske.

Posebno povjerenstvo

General Ostović je izrazio sućut obitelji poginulog Vincelja, general Ostović, te dodao kako je u tijeku istraga koji u suradnji s istražnim sucem Županijskog suda u Karlovcu provodi Kriminalistički odjel Vojne policije. Rekao je i da je formirano posebno povjerenstvo ZZP-a čiji je cilj istraga okolnosti pod kojima se dogodila tragedija.

Satnik Mile Tomić, stručnjak sa 20-godišnjim iskustvom u uništenju UbS-a, te suradnik i mentor pokojnog nadnarednika Vincelja, istaknuo je da je Vincelj bio vrhunski profesionalac koji je i tijekom školovanja i rada u OS RH uvijek dobivao najviše ocjene.

O ostalim detaljima nakon istrage

Načelnik Odjela za nadzor ispravnosti i upravljanje UbS-om bojnik Đuro Pažin, istaknuo je da sve procedure oko uništenja mogu provoditi samo posebno osposobljeni pripadnici OS RH, te da su metode kojima se koriste istovjetne onima koje su uobičajene u zemljama članicama NATO-a i EU. Tragedija se dogodila kad se primjenjivalo uništavanje kontroliranom eksplozijom u fugasi, iskopini u zemlji u koju se slažu otpisana sredstva i potom se uništavaju.

Satnik Tomić, govoreći o zasad poznatim detaljima, rekao je da je Vincelj, kao ovlašteni rukovoditelj radova, išao "provjeriti situaciju u fugasi nakon što je, sukladno procedurama, prošao propisani rok od predviđenog trenutka detonacije. Potom je došlo do eksplozije s tragičnim posljedicama. U fugasi su bile otpisane mine M-57 za ručni bacač i tromblonske mine".

Ostale detalje utvrdit će se istragom, nakon koje će Ministarstvo obrane i javnost dodatno biti obaviješteni.

Pročitajte više