Zbog spomenika majoru Tepiću Srbija optužila Hrvatsku za "poticanje antisrpske histerije"

Foto: Ministarstvo obrane Srbije

SRPSKO ministarstvo vanjskih poslova je oštro prosvjedovalo u povodu reakcija službenog Zagreba na otkrivanje spomenika majoru Milanu Tepiću u Beogradu, kojeg se u Hrvatskoj smatra odgovornim za smrt  11 branitelja u Bjelovaru.

>> MVEP prosvjeduje zbog srpskog dizanja spomenika majoru koji je umalo raznio Bjelovar

Državni tajnik ministarstva vanjskih poslova Nemanja Stevanović pozvao je na razgovor otpravnika poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske zbog izricanja oštrog prosvjeda i reakcije hrvatskog ministarstva vanjskih i europskih poslova i MVEP-a RH na podizanje spomenika majoru Tepiću. Tim je povodom kazao kako je "sramotno to što dužnosnici Hrvatske koji veličaju ustaštvo i zločine počinjene tijekom Drugog svjetskog rata i potiču antisrpsku histeriju i grubo krše osnovna ljudska prava u 21. stoljeću, prosvjeduju zbog heroja Tepića, koji za Srbiju predstavlja oličenje časti i morala".

“Korištenje otkrivanja spomenika majoru Tepiću za obnavljanje optužbi protiv Republike Srbije za 'oružanu agresiju' ne samo da je u pravnom i povijesnom smislu potpuno neosnovano i neutemeljeno, već i krajnje licemjerno”, navedeno je u priopćenju srbijanskog ministarstva.
U razgovoru je, kako se navodi, "izražena posebna zabrinutost zbog činjenice da Hrvatska nije napravila nikakav ozbiljniji pomak u distanciranju od rastućeg trenda rehabilitiranja nacizma i revizije povijesti".

Revizija povijesti

Navodi se kako ta revizija povijesti, među ostalim, "uključuje podizanje spomenika ustaškom teroristi Miru Barešiću, osuđenom za ubojstvo jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj te postavljanje ploče s nacističkim pozdravom 'Za dom spremni' u Jasenovcu, najvećem stratištu gdje je ubijeno više od pola milijuna Srba, židova i Roma".

"Dodatnu zabrinutost ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije izaziva činjenica što se napadi i uvrede iz Republike Hrvatske na račun Srbije i srpskog naroda u cjelini pojačavaju u vrijeme kada je predsjednik Aleksandar Vučić javno izrazio opredijeljenost za sveobuhvatan razvoj dobrosusjedskih odnosa s Hrvatskom", naglašava se u priopćenju srbijanskog ministarstva.


Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) u ponedjeljak je izrazilo oštar prosvjed srbijanskog veleposlanici u Zagrebu Miri Nikolić povodom prošlotjednog otkrivanja spomenika Milanu Tepiću, majoru JNA koji je 1991. raznio skladište oružja u Bjelovaru, priopćeno je iz ministarstva.

Prosvjed Hrvatske

Hrvatsko ministarstvo je još 7. ožujka 2017., povodom donošenja Zaključka srbijanske vlade o podizanju i financiranju tog spomenika, izrazilo oštar prosvjed.

Ministarstvo je u svojoj jučerašnjoj reakciji ukazalo na neprihvatljivost ovakvih odluka i poteza srbijanskih vlasti, koje su u suprotnosti s nastojanjima Hrvatske da, bez obzira na ne tako davnu agresiju Srbije i JNA, izgrađuje dobrosusjedske odnose.

Otkrivanje spomenika „narodnom heroju oslobodilačkog rata“ majoru Tepiću, uz visoke državne počasti, potvrđuje da Republika Srbija i dalje nije spremna suočiti se s prošlošću i svojom ulogom u krvavom raspadu bivše SFRJ, stoji u priopćenju.

Major bivše JNA Milan Tepić je 29. rujna 1991. godine izazvao eksploziju 170 tona streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava u vojnom skladištu na Barutani u Bjelovaru. Namjera majora JNA bila je izazvati eksploziju čitavog skladišta koja bi, da ga u tome sumanutom naumu nisu spriječili herojski hrvatski branitelji, cijeli grad Bjelovar sravnila sa zemljom, stoji u priopćenju. Tom prilikom poginula su jedanaestorica hrvatskih branitelja.

Pročitajte više