Zbog sporosti Hitne pomoći hrvatski paraolimpijac izgubio oca

TONKO ŠPANJA, otac uspješnog hrvatskog paraolimpijca Mihovila, umro je na Staru godinu od srčanog udara. Obitelj Španja toga je jutra bespomoćno gledala svoga 53-godišnjeg supruga i oca kojemu nisu mogli pomoći, a 20-minutni brojni telefonski pozivi Hitnoj pomoći bili su uzaludni.

Kako piše dubrovački tjednik Setemana, članovi obitelji Španja dvadeset minuta bezuspješno su zvali dežurni broj telefona dubrovačke Hitne pomoći. No, s druge strane nije bilo odgovora, pa su Španjini odlučili Tonka osobnim automobilom prebaciti u Opću bolnicu gdje je ustanovljena smrt Tonka Španje.

"Budući da ne znam što se u bolnici događalo u noći kad je moj otac umro, mogu samo reći kako mi je posebno žao što mene ili bilo koga od moje obitelji nitko od odgovornih iz dubrovačke Hitne pomoći nije zvao da nam se ispriča ili izrazi sućut. Tješi me jedino činjenica što se moj otac nije mučio. O tome što se događalo na Odjelu hitne pomoći, pa nam se nitko nije javljao, ne želim niti nagađati. Čekam da se dokaže istina. Dodat ću i to kako ne stoji ideja da će moja obitelj tužiti bolnicu, iako već tjedan dana po gradu kruže takve priče." - kazao je Mihovil Španja te dodao kako se nada da će istina, ma kakva ona bila, uskoro izaći na vidjelo, piše list.

Prema naknadno prikupljenom ispisu telefonskih poziva toga dana, prvi poziv Španjinih zabilježen je 31. prosinca u 6.49 sati. Uslijedio je niz poziva, a prvi prihvat poziva tj. odgovor u Hitnoj pomoći zabilježen je tek u 7.09 sati.

Ravnatelj Doma zdravlja Stijepo Raguž, pod čijom je ingerencijom i Hitna pomoć, potvrdio je kako se radi o ozbiljnom incidentu bez presedana.

Prema neslužbenim saznanjima, poziv je prihvaćen nakon što je susjeda Španjinih nazvala jednu djelatnicu Opće bolnice na privatni mobitel te je upitala zašto se na Hitnoj nitko ne javlja. Ravnatelj Raguž je zbog slučaja najavio detaljnu istragu i sankcioniranje odgovornih.

"Ono što već sada mogu reći je kako je istina da se nitko dvadeset i više minuta nije javljao na telefonski poziv. To je nedopustivo i neoprostivo. Disciplinski postupak je u tijeku i sve se ispituje. Opravdanja nema i ne smije ga ni biti. Na Hitnoj pomoći postoje četiri telefonske linije i netko se na svaki poziv mora javiti. Kako je došlo do toga da na telefonski poziv nitko nije javio, za sada ne znamo." - istaknuo je Raguž dodajući da će rezultati istrage biti poznati sljedećeg tjedna.

Ravnatelj Raguž kaže kako se sankcije prema odgovornima mogu kretati u rasponu od financijskih mjera, opomena, prestanka radnog odnosa pa sve do podizanja kaznene prijave.

Setemana navodi da prema neslužbenim saznanjima ni pravovremena intervencija Hitne pomoći ne bi bila pomogla pokojnom Tonku Španji, no ravnatelj Raguž kaže da se propust Hitne pomoći nikako ne može opravdati.

Foto: Ervin Hasanović

Pročitajte više