Zbog straha od afričke kuge, u Hrvatskoj ubijeno 13 tisuća divljih svinja

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

U PROSINCU 2018. Ministarstvo poljoprivrede naredilo je odstrel divljih svinja u cijeloj Hrvatskoj kako bi se smanjilo brojno stanje i zaustavili ulazak i širenje virusa afričke svinjske kuge (ASK), javlja Glas Slavonije

Iako je virus afričke svinjske kuge došao sve do Mađarske, Ministarstvo poljoprivrede tvrdi da do sada među jedinkama nije utvrđena njegova prisutnost. Međutim, kako bi se prevenirala epidemija, odstrijeljeno je 13.086 divljih svinja. Što se lova tiče, broj odstrijeljenih grla je više nego dvostruko veći.

Naime, radi se o 28.584 divlje svinje. U Ministarstvu Hrvatsku percipiraju kao rizičnu zemlju za potencijalnu epidemiju, a također navode da je populacija divljih svinja dvostruko veća od normalno predviđenog broja grla. 

Kao argument navode i potencijalno smanjenje šteta koje divlje svinje čine na poljoprivrednim površinama.

Više o afričkoj svinjskoj kugi

Afrička svinjska kuga (ASK) je virusna zarazna bolest koja pogađa isključivo svinje pa nije opasna za ljude i druge životinje. Manifestira se u obliku hemoragijske groznice, a ima takvu razinu smrtnosti da može uništiti čitavu populaciju.

Domaće svinje se uglavnom zaraze putem divljih svinja, a sam virus je izrazito otporan na vanjske čimbenike. Ako se domaća svinja zarazi ASK-om, odmah se usmrćuje, a postupak ide na teret državnog proračuna.

ASK se još od 2014. godine širi Europskim unijom, a prvi slučajevi zabilježeni su u Baltičkim zemljama. Od početka epidemije na prostorima EU-a usmrćene su stotine tisuća svinja. U većini zaraženih država ASK je zabilježen i kod domaćih, i kod divljih svinja. 

Kako virus trenutno nije prisutan u Hrvatskoj, meso ubijenih svinja smije se koristiti u prehrani. 

Pročitajte više