Zbog uvrede tajlandske kraljice muškarac osuđen na služenje 20-godišnje zatvorske kazne

TAJLANDSKI kazneni sud odredio je 61-godišnjem muškarcu služenje zatvorske kazne u trajanju od 20 godina zbog slanja uvredljivih sms poruka kraljici, javlja agencija AP.

Sud je Amphona Tangnoppakua proglasio krivim prema četiri točke optužnice, i to prema tajlandskom zakonu "lese majeste", te zakonu o računalnim zločinima, a za svaku točku optužnice Tangnoppaku je dobio po pet godina zatvorske kazne.

Tajlandski zakoni protiv vrijeđanja monarha najstroži su na svijetu

"Lese majeste" zločin je vrijeđanja monarha, a tajlandski zakoni protiv tog zločina najstroži su na svijetu. Kažnjive je i samo ponavljanje detalja navodnog zločina i uvrede.

Sud smatra kako je 61-godišnjak u svibnju prošle godine slao poruke uvredljivog sadržaja osobnoj tajnici tadašnjeg tajlandskog premijera Abhisita Vejjajive. Muškarac je negirao optužbe, tvrdeći kako nije upoznat s opcijom slanja sms poruka putem mobilnog telefona, te da nije znao tko je primatelj poslanih poruka.


Uhićenja pod okriljem lese majestea u Tajlandu su u porastu za vrijeme nestabilnosti u zemlji, pogotovo kada politički kandidati zakon koriste kako bi maltretirali svoje rivale.

Amnesty International osudio je presudu, a osuđenik boluje od karcinoma

Amnesty International osudio je presudu koja je danas donesena protiv Tangnoppakua, optuživši pri tome tajlandsku vladu za potiskivanje slobode govora, a osuđenog muškarca Amnesty smatra političkim zatvorenikom.

Tangnoppaku je uhićen početkom kolovoza 2010. godine, a nakon podizanja optužnice zadržan je u pritvoru bez mogućnosti plaćanja jamčevine.

Prije uhićenja živio je sa suprugom i snahom te troje unučadi u maloj iznajmljenoj sobici u provinciji Samut Prakan. Umirovljen je, a od svoje djece mjesečno je dobivao sto dolara. Boluje od karcinoma usne šupljine, te mu je od 2007. godine potrebna liječnička skrb.

Pročitajte više