Zbog Vukovara: Željko Sačić podnio ostavku u Hrvatskom generalskom zboru

Foto: Žarko Bašić/ Pixsell

DAN nakon što je prvi čovjek Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac rekao da HGZ neće ići u Vukovar, Željko Sačić, vrlo istaknuti član udruge, podnio je neopozivu ostavku u Upravnom odboru udruge.

"Ne mogu tako, nema ovo smisla, dajem neopozivu ostavku na mjesto u Upravnom odboru HGZ-a. Okrenuli ste leđa hrvatskoj žrtvi", napisao je na svom Facebook profilu jučer nakon izjave Miljavca.

Udruga Hrvatski generalski zbor bila je organizator komemoracije za Slobodana Praljka, no javnost malo zna o njihovu radu iako je, sasvim sigurno, riječ o utjecajnoj organizaciji koja se redovno oglašava pred parlamentarne i predsjedničke izbore, a njihove članove primaju u službeni posjet premijeri, predsjednici te ministri.

Bili su redikuli, a onda je došao Karamarko

Iako bi njihov rad trebao biti javan, do danas nije potpuno jasno tko su točno njihovi članovi, a oni sami kažu kako ih je stotinjak. Ni na njihovoj stranici ne postoji podatak o članovima predsjedništva, a niti o ostalim članovima.

Hrvatski generalski zbor u početku je bila redikulozna organizacija gdje su glavnu riječ vodili Domazet-Lošo, Krešić, Rojs i Glasnović. Držali su govore monstrumu Koradeu na njegovom sprovodu, slali službenu delegaciju na sahranu posljednjeg zapovjednika ustaškog logora Jasenovac, a policiji lažno prijavljivali krađu dokumenata.

Od njih su se javno distancirali generali Ante Gotovina, Petar Stipetić, Anton Tus, Rahim Ademi i Miljenko Filipović. Dolaskom Tomislava Karamarka počinje uzlet ove udruge, za koju čak i Klemmova udruga Veterana Domovinskog rata javno kaže da je čisti politički projekt. Danas Zbor među krovnim državnim institucijama ima svoju zgradu na Gornjem gradu, a kod njih, u službene posjete, dolaze čak i ministri kako bi raspravljali o svojim budućim zakonima.

Pročitajte više