Zbor branitelja: Nismo se borili da bi Sutlić bez razloga davao otkaze novinarima!

"ZBOR braniteljskih udruga iz Domovinskog rata Grada Zagreba najoštrije se protivi namjeri ravnatelja Hrvatske radio-televizije Vanje Sutlića da četvorici 'nepoćudnih' novinara, Robertu Zuberu, Maji Sever, Sanji Mikleušević-Pavić i Leli Knežević dade izvanredni otkaz ugovora u radu", stoji u priopćenju Zbora koje potpisuje predsjednik Ratko Dragović - Klek.

> "Ne daju nam govoriti dok traje postupak protiv nas, a Hloverku su zaposlili nakon što su je tužili"

> Tema: Vanja Sutlić nazvao novinarku "četničkom kurvetinom"

Branitelji smatraju da je "ovako drastično sankcioniranje javno izgovorene riječi u oštroj suprotnosti s duhom vremena te je u nesklad s mukotrpno postignutim standardima slobode javne riječi". U priopćenju se navodi kako su branitelji posebno zabrinuti "posve anakronim odnosom prema jednoj profesiji" posebno jer se radi o javnoj instituciji koja bi "navedene slobode i standarde morala promicati, razvijati i štititi".

"Najavi otkaza, koje za poslovodstvo HRT-a treba izraditi pravna služba, protivimo se kao prevladanoj metodi brutalnog obračuna s političkim neistomišljenicima. No, isto tako, branitelji osuđuju ovakvo postupanje prema kolegama novinarima koji su mahom bili ratni izvjestitelji i bez kojih bi istina o Domovinskom ratu puno teže prodrla do šire domaće i strane javnosti", navodi se u priopćenju.

"Najavljenu odmazdu prema novinarima smatramo neprimjerenim atakom an temeljne vrijednosti Domovinskog rata i napadom na upravo one civilizacijske vrijednosti za koje smo se uz velike žrtve izborili. Sama najava otkaza baca tamnu sjenu na stanje novinarskih i medijskih sloboda u Republici Hrvatskoj. Ustrajavanje na otkazima svakako bi dovelo do daljnjeg srozavanja profesije i njezinog ugleda u međunarodnim razmjerima", stoji u priopćenju u kojem branitelji pozivaju nadležne na HRT-u da odustanu od "ove nepromišljene odluke" i da "ugroženim novinarima, ali i svim drugima, omoguće primjerene uvjete da svoj posao, koji ima veliko javno značenje, obavljaju bez straha i egzistencijalne ugroze".

Pročitajte više