ZBORNIK U POVODU 90. OBLJETNICE ROĐENJA FRA IGNACIJA GAVRANA

Zbornik "Spomenspis povodom 90. obljetnice rođenja dr. fra Ignacija Gavrana" izišao je u izdanju zagrebačke Udruge đaka Franjevačke klasične gimnazije u Visokom.

Zbornik na 570 stranica donosi 34 stručna rada iz religije, filozofije, povijesti, književnosti, lingvistike, bibliografije i sličnih područja.

Udruga, koja je osnovana 1996. i ima oko 250 članova, napominje da je tiskala zbornik u zahvalu što je fra Ignacije njezinim članovima "ostao profesor za cijeli život".

Dio radova dotiče se područja kojima je Gavran dao znanstvenoistraživački pečat, a dio se može shvatiti kao izravan rezultat fra Ignacijevih intelektualnih poticaja, objašnjava se u uvodu.

Fra Ignacije Gavran (Vareš, 2004.), redovnik provincije Bosne Srebrene, filozof i psiholog, dobro poznaje teologiju i povijest humanističkih znanosti, te poznaje i govori klasične jezike, njemački, engleski, francuski, talijanski i slovenski jezik, a služi se ruskim, poljskim i drugih slavenskim jezicima, navodi se u Zborniku.

Studirao je teologiju, filozofiju i povijest umjetnosti. Predavao je na Franjevačkoj gimnaziji u Visokom i Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Od 1942. s kraćim prekidom radi kao knjižničar na Franjevačkoj gimnaziji u Visokom, koja, po zborniku, njegovom zaslugom ima oko 60 tisuća naslova. Zaslužan je za etnografsku i arheološku zbirku.

Objavio je mnoge članke i više od pedeset knjiga u kojima se pojavio kao autor, suautor, priređivač ili prevoditelj.

(Hina) xiluc ymc

Pročitajte više