Zdravka Martinovića otrovao ugljični dioksid iz Karlovačke pivovare?

ZDRAVKO MARTINOVIĆ, umirovljenik iz Karlovca koji se prošloga petka srušio pokraj potoka u blizini Karlovačke pivovare i od tada se nalazi u dubokoj komi, najvjerojatnije se otrovao ugljičnim dioksidom.

Incident je komentirao i predsjednik Vlade Ivo Sanader, koji je kazao da odgovorni za Martinovićevo trovanje moraju odgovarati.

"Smatram da oni koji su odgovorni za ovaj incident u Karlovcu i za tu nesreću moraju odgovarati i tu dvojbe nema", rekao je premijer Sanader u izjavi novinarima nakon uvodnog obraćanja na sastanku ministara vanjskih poslova SEECP-a u zagrebačkom hotelu "Westin".

"Taj slučaj još je jedan dokaz da smo imali pravo kad smo 2003. osnovali Ministarstvo zaštite okoliša, a ujedno i prvi put u Hrvatskoj osnovali državni Savjet za prostorno uređenje i zaštitu okoliša jer je to nešto što moramo sačuvati", istaknuo je.

Martinovićeva obitelj najavila je tužbu protiv pivovare, a njegova kćer rekla je da je spremna ići do kraja.

"Da, iskreno vam kažem, da, razmišljamo o tome i tužit ćemo Karlovačku pivovaru i mislim da ćemo ići i s time da se zatvore", kazala je Gordana Martinović, koja je ogorčena i što je Karlovačka pivovara radila normalno tjedan dana, kao da se njenom ocu ništa nije dogodilo.

"Da se ovo dogodilo u bilo kojem drugom dijelu svijeta, tvrtka bi davno bila zatvorena, a ne sad nakon 7 dana od nesreće, odnosno punog tjedna.. vidim da danas ne rade", kazala je Gordana Martinović.

Njen otac Zdravko i dalje je u dubokoj komi.

U Karlovačkoj pivovari su potvrdili da su jučer kasno poslijepodne pronađene indikacije da je ugljični dioksid koji je nus produkt prirodnog procesa fermentacije, ušao u kanal otpadnih voda.

Cropress javlja da je ugljični dioksid nepažnjom ispušten u odvodni kanal, koji dijeli Martinovićevo dvorište od dvorišta pivovare. Riječ je o plinu bez mirisa, koji na probavnom sustavu uzrokuje mučninu, povraćanje i krvarenje. Udisanje ugljičnog dioksida može izazvati gušenje i hiperventilaciju.

U postrojenju u kojem se obavlja fermentacija piva, kao dio procesa, oslobađa se ugljični dioksid koji bi odvodnim cijevima trebao odlaziti u zrak. Navodno je na tim cijevima došlo do puknuća pa  veća koncentracija toga plina odlazi u ispust i kanal.

Policijski istražitelji, stručnjaci MUP-ova centra za krim vještačenja iz Zagreba, istražni sudac Županijskog suda u Karlovcu, te pokretni laboratorij Zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba, veći dio noći proveli su u Karlovačkoj pivovari, a i sada se tamo nalaze i nastavljaju s radom, javlja Radio Mrežnica

Jučer su isprani svi kanali Karlovačke pivovare, nakon toga je potok postao tamnosmeđ te su na više mjesta ponovno uzeti uzorci vode. U te će se kanale postaviti kamere koje će pokazati ima li oštećenja, a priprema se i postavljanje mjerne stanice za zrak.

U MUP-ovom Centru za kriminalistička vještačenja dovršeno je vještačenje Zdravkove rotvajlerice Šeri. Utvrđeno je da pas nije uginuo zbog amonijaka, niti bilo kojeg drugog otrova.

Foto: Radio Mrežnica

Pročitajte više