Zdravko Marić najavio povećanje plaća državnim i javnim službenicima?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

MINISTAR financija Zdravko Marić, vezano uz mogućnost povećanja plaća u školstvu, poručio je da vlada u politici plaća nastoji imati jednak pristup prema svim državnim i javnim službenicima ne želeći izdvajati nijedan segment.

Nakon što su sindikati u školstvu najavili štrajk ako se ne povećaju plaće prosvjetnim djelatnicima, ministar financija Marić rekao je da pozitivni gospodarski pokazatelji otvaraju mogućnost za pregovore o plaćama, a da će se u tome nastojati ostvariti jednak pristup prema svim državnim i javnim službenicima.  

"Razgovarat ćemo sa sindikatima u školstvu, ali i ostalima, jer zagovaramo horizontalni pristup. Koliko danas možemo govoriti o prosvjetnim radnicima, isto tako trebamo govoriti i o policajcima, carinskim službenicima, djelatnicima u kulturi i drugim državnim i javnim službenicima", izjavio je novinarima u saboru ministar Marić o zahtjevima sindikata u školstvu koji traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za sve zaposlene u sustavu osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja.

Dva reprezentativna sindikata u školstvu zatražila su od vlade povećanje plaća učitelja i nastavnika za oko 600 kuna bruto ili će, zaprijetili su, najesen pokrenuti štrajk.

"Sve su to teme o kojima ćemo sjesti i razgovarati. Imamo pozitivne gospodarske pokazatelje, dobru situaciju u proračunu. No mislim da ne treba izdvajati niti jedan segment, već sagledati cjelovitu sliku", rekao je ministar financija Marić nakon zajedničke sjednice saborskih odbora za europske poslove i odbora za financije na kojoj je predstavio Nacionalni program reformi za 2019. godinu i Program konvergencije 2019.-2022.

Krajem prošle godine im svima povećane plaće. Ministar već najavljuje novo povećanje

Ministar financija tako je de facto otvorio mogućnost i najavio novo povećanje plaća glomaznom javnom i državnom sektoru koji buja iz godine u godinu iako je broj stanovnika sve manji. Primjerice, broj zaposlenih u državnim i javnim službama u prvih šest mjeseci prošle godine porastao je za 680.

Naime, krajem prošle godine povećane su plaće zaposlenicima javnih službi. Bilo je to krajem studenoga kad su sindikati prijetili štrajkom. No mirenje je na kraju uspjelo. Dogovoreno je tada povećanje osnovice za tri posto od 1. siječnja i dva posto od 1. rujna ove godine, za što će se osigurati dodatnih 150 milijuna kuna. Ista je ponuda istog dana ponuđena i državnim službenicima, a oni su je prihvatili.

Drugim riječima, još nije do kraja ispunjen dogovor o zadnjem povećanju plaća, a ministar financija sam najavljuje mogućnost novog povećanja plaća.

Povećanje osnovice plaća zaposlenih u javnim službama za tri posto kreće od 1. siječnja i za dva posto od 1. rujna 2019., kako je tada rečeno, što će proračun stajati dodatnih 150 milijuna kuna, a namjerava se namaknuti uštedama unutar postojećih limita u proračunu.

"Svjesni smo da su zahtjevi sindikata bili puno veći, no dali smo maksimum u ovom trenutku i zadovoljstvo nam je da smo time uspješno završili proces mirenja s javnim službama", rekao je tada novinarima ministar rada Marko Pavić.

Njegov kolega Zdravko Marić danas, malo više od pola godine kasnije, sam najavljuje mogućnost novog povećanja plaća.

Pročitajte više