Zdravku Pevecu prijeti zatvor zbog izdavanja nenaplativih mjenica?

STEČAJNI upravitelj tvrtki Pevec Zagreb i Pevec Bjelovar Darko Šket objavio je da je bivši vlasnik toga trgovačkog lanca Zdravko Pevec posljednjih nekoliko mjeseci izdao ukupno 143 milijuna kuna mjenica koje su ostale nenaplaćene, što bi značajno moglo otežati njegov sadašnji položaj, a prijeti mu i zatvorska kazna.

Šket je u izjavi Poslovnom dnevniku rekao kako je do sada prikupljena dokumentacija o neiskupljenim Pevecovim mjenicama otkrila postojanje 120 milijuna kuna duga za tvrtku Pevec Zagreb i 22 milijuna kuna za tvrtku Pevec Bjelovar.

Zadnje takve mjenice izdane su u lipnju s rokom dospjieća u jesen i zimu 2009. godine, rekao je Šket, dodajući kako bi se moglo raditi o mjenicama bez pokrića, što je kazneno djelo zloupotrebe ovlasti u gospodarskom poslovanju.

To je nedjelo, podsjeća Poslovni dnevnik, regulirano člankom 292. Kaznenog zakona i za njega je, ukoliko se dokaže, predviđena zatvorska kazna od jedne do osam godina, a za teži oblik zakonodavac je predvidio uvjet da je ostvarena znatna imovinska korist, veća od 30.000 kuna.

Pojam nenaplativih mjenica prilično je rastezljiv

"Pevec je izdavao mjenice kao sredstvo plaćanja u skladu s očekivanim priljevom i prema njima je tvrtka plaćala dobavljače u prijašnjim vremenima. Kada su počele teškoće u kolovozu 2009., više se nisu mogle iskupljivati mjenice", objasnio je Šket, dodajući kako se u ovom slučaju ne radi o klasičnim mjenicama bez pokrića, ali da ostaje pitanje je li se i ranije moglo očekivati da će doći do problema s njihovim plaćanjem, s obzirom na to da je početkom 2009. kod svih Pevecovih tvrtki evidentiran pad prodaje od 30 posto.

Nenaplaćene mjenice, tvrdi se u tekstu, izdane su ukupno 71 dobavljaču, a ukupan dug prema tim vjerovnicima iznosi 272 milijuna kuna. I dalje je sporno pitanje jesu li neke od tih nenaplaćenih 143 milijuna kuna mjenica izdane bez pokrića.

Čini se da su Peveca zbog spornih mjenica već prijavili neki od dobavljača, pa je u akciju krenula i bjelovarska policija, koja je ispitala Zdravka Peveca.

Pevecov pravni zastupnik, odvjetnik Mićo Ljubenko, upozorava kako je pitanje kada se može smatrati da neće biti naplative mjenice po dospijeću krajnje rastezljivo, te objašnjava da se mjenice kao instrument plaćanja izdaju s dužim rokom dospijeća, zbog čega je vrlo teško nekog teretiti da je izdao mjenicu u trenutku kad nije imao pokriće, jer se ovaj može obraniti da nije mogao predvidjeti da neće biti pokrića.

Slično tvrdi i Zdravko Pevec, koji kaže da u lipnju 2009. nije mogao znati da mjenice neće biti naplaćene, jer je imao bankarski okvir od 500 milijuna kuna za iskup mjenice i akreditiva, te da je u srpnju iste godine izdao osobne mjenice za informatičku opremu, koje su bile uredno naplaćene.

Pročitajte više