Zdravstveno stanje austrijskog predsjednika jako pogoršano

ZDRAVSTVENO stanje austrijskog predsjednika dr. Thomasa Klestila (71), koji je u četvrtak trebao predati dužnosti svom nasljedniku Heinzu Fischeru, u utorak prijepodne jako se pogoršalo, rečeno je u bečkoj općoj bolnici AKH, gdje Klestil leži u komi.

Nakon jučerašnja dva zatajenja rada srca i reanimiranja, ima znakova da bi mogli zakazati svi organi, rekao je u utorak voditelj liječničkog tima u bečkoj općoj bolnici AKH dr. Christoph Zielinski.

"Radi se o pacijentu koji je godinama oslabljen bolešću i suočavamo se s nekoliko usporednih problema", izjavio je Zielinski.

Kompjutorska tomografija koja je provedena prijepodne pokazala je oštećenje najvažnijih organa: srca, pluća, jetre i bubrega. Dramatičnije ne može biti, izjavio je dr. Zielinski i dodao da se može računati sa situacijom da zakažu svi organi. Izrazio je veliku zabrinutost zbog pogoršanog i vrlo ozbiljnog stanja austrijskog predsjednika.

Iako, kako je rekao, nerado daje prognoze, prema njegovim riječima, "šanse da preživi sve su slabije".  Predsjednik je u umjetno izazvanoj komi u kojoj će morati ostati "najmanje 15 dana". Usporedo je priključen na umjetno disanje, istaknuo je liječnik.

Prema ocjeni liječničkog tima, koji liječi predsjednika Klestila u bečkoj općoj bolnici, današnji dan će biti odlučujući.

Austrijskog predsjednika u ponedjeljak navečer posjetio je u bolnici nadbiskup bečki, kardinal Christoph Schoenborn. On će u utorak navečer celebrirati svetu misu u bečkoj katedrali sv. Stjepana i moliti za zdravlje predsjednika Klestila.

Sve svečanosti koje su bile planirane u povodu preuzimanja državnih dužnosti novog austrijskog predsjednika u četvrtak otkazane su. Jedino će se, sukladno saveznom Ustavu, u četvrtak održati sjednica oba doma austrijskog parlamenta, gdje će novi predsjednik Heinz Fischer položiti prisegu.

Pročitajte više