Zelena akcija poziva potrošače na bojkot GM proizvoda

NEVLADINA ekološka udruga Zelena akcija danas je u povodu donošenja Zakona o zaštiti prirode pozvala potrošače na bojkot genetski modificiranih (GM) proizvoda, a poljoprivrednike na bojkot GM sjemena, što će, kako ističu, u praksi omogućiti da Hrvatska bude zemlja bez genetski modificiranih organizama (GMO).

Zelena akcija u današnjem priopćenju navodi kako je Zakonom o zaštiti prirode, koji je jučer donio Hrvatski sabor, Vlada zabranila ispuštanje GMO-a u okoliš u zaštićenim podučjima, područjima važnim za uzgoj organske poljoprivrede i eko-turizam.

"Iako ne nudi potpunu zabranu, ovakvo zakonsko rješenje još uvijek ostavlja mogućnost da se Hrvatska zaštiti od GM usjeva ako te zone premreže cijelu Hrvatsku. Zone koje će biti dopuštene za sijanje GMO-a odredit će Pravilnikom hrvatska Vlada", tvrdi Zelena akcija.

Međutim, Zelena akcija upozorava da Zakon o zaštiti prirode ne nudi rješenje za sprječavanje eventualnog zagađenja GMO-ima te plaćanja odšteta ako dođe do štete u prirodi i na poljoprivrednim površinama zbog zagađenja. Vjerojatnost da do zagađenja dođe u maloj zemlji poput Hrvatske izuzetno je visoka, tvrdi Zelene akcija.

Primjerice, ako poljoprivrednik s tradicionalno uzgojenim usjevima izgubi tržište jer su mu proizvodi zagađeni GMO-ima sa susjednih polja, ne postoji mehanizam naknade štete. Također nije određeno tko će snositi posljedice ako dođe do promjena u sastavu i karakteristikama divljih vrsta i smanjenja biološke raznolikosti.

Stoga Zelena akcija rješenje vidi u bojkotu potrošača GM proizvoda i poljoprivrednika GM sjemena, što će omogućiti da Hrvatska bude zemlja bez GMO-a.

Pročitajte više