Zelenski bi mogao u svibnju posjetiti Njemačku

Foto: EPA

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenski mogao bi u svibnju posjetiti Njemačku u povodu dodjele Nagrade Karla Velikog ukrajinskom narodu i njemu osobno. Svečanost će se održati u gradskoj vijećnici u Aachenu na zapadu Njemačke 14. svibnja. Organizatori se pripremaju za tu mogućnost, objavio je Grad Aachen uoči Uskrsa. No nazočnost ukrajinskog predsjednika će ovisiti o "ratnoj situaciji u to vrijeme i odgovarajućim sigurnosnim aspektima", rekli su.  

Ne bude li mogao doći osobno, pridružit će se putem videoveze, rekli su organizatori dodajući da se pripremaju i za tu opciju. Na svečanosti će govor održati predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Nazočan će biti i njemački kancelar Olaf Scholz, a mogli bi prisustvovati i poljski premijer Mateusz Morawiecki ili predsjednik Andrzej Duda te francuski predsjednik Emmanuel Macron. 

Datum svečanosti već je pomaknut naprijed zbog održavanja summita G7 u Hirošimi 19. svibnja. Trebala se održati 18. svibnja, na Uzašašće. Nagrada Karla Velikog Grada Aachena dodjeljuje se od 1950. za promicanje jedinstva Europe. Prošle godine dobile su je bjeloruske aktivistice za građanska prava Svetlana Tihanovska, Veronika Tsepkalo i Marija Kolesnikova. 

Pročitajte više