Zelenski: Kontroliramo područje ruskog prodora u Harkivu

Screenshot: X

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je danas da su ukrajinske snage osigurale kontrolu nad područjima u sjevernom dijelu Harkivske regije gdje su ovoga mjeseca prodrle ruske trupe.

"Naši vojnici sada su uspjeli preuzeti borbenu kontrolu nad graničnim područjem u koje su ušli ruski okupatori", rekao je Zelenski u svom noćnom videoobraćanju.

Rusi tvrde da kontroliraju više od polovice Vovčanska

Komentari Zelenskog, nakon sastanka vojnih i regionalnih dužnosnika u Harkivu, drugom najvećem ukrajinskom gradu, činili su se u suprotnosti s komentarima ruskih dužnosnika.

Viktor Vodolacki, član donjeg doma parlamenta Dume, rekao je da ruske snage kontroliraju više od polovice teritorija pograničnog grada Vovčanska, a citirala ga je novinska agencija Tass.

Vodolacki je rekao da će, kada Vovčansk bude osiguran, ruske snage ići na tri grada u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck: Slovjansk, Kramatorsk i Pokrovsk.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvještaje s bojišta ni s jedne strane.

Zelenski priča o stabilizaciji područja

Ruske snage su ovog mjeseca prodrle u pogranična područja ukrajinske regije Harkiv, a rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je osiguralo kontrolu nad oko 12 naselja.

Zelenski i drugi ukrajinski dužnosnici izvještavali su o uspjehu u "stabilizaciji" područja.

Glavni stožer ukrajinske vojske u svom je večernjem izvješću rekao da je situacija u Vovčansku "napeta, ali pod kontrolom obrambenih snaga".

"Ruska vojska je danas pokrenula zračni teror protiv ovog grada. Osam navođenih bombi pogodilo je grad", rečeno je uz navode da su napadi pokrenuti na još najmanje dva naselja sjeverno od Harkiva.

Ukrajinski vojni blogeri rekli su da su se ukrajinske trupe držale oko Vovčanska i da ruske snage koriste manje pješaštva u tom području te umjesto toga pucaju iz daljine, s ograničenom preciznošću.

Pročitajte više