Zelenski najavio novu protuofenzivu

Foto: Profimedia, EPA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je 31.000 ukrajinskih vojnika ubijena od početka ruske invazije prije dvije godine, dajući prvu službenu brojku u više od godinu dana. Zelenski je na konferenciji za novinare u Kijevu rekao da ne može otkriti broj ranjenih jer bi to pomoglo ruskom vojnom planiranju.

>> Zelenski prvi put objavio koliko je ukrajinskih vojnika ubijeno u ratu. Optužio Zapad

"31.000 ukrajinskih vojnika poginula je u ovom ratu. Ne 300.000, ne 150.000. Putin laže. No, ipak, za nas je ovo veliki gubitak." Ukrajina nije objavila vojne gubitke od kraja 2022., kada je savjetnik predsjednika Mihajlo Podoljak rekao da je 13.000 ukrajinskih vojnika poginulo od početka invazije 24. veljače.

Rusija ne objavljuje vojne gubitke, smatrajući ih tajnom.

"Imamo jasan plan za novu protuofenzivu"

Ukrajina ima jasan plan za novu protuofenzivu protiv ruskih snaga, rekao je Zelenski, dodajući da ne može javno otkriti detalje. Kijevske su snage prošle godine izvele protuofenzivu, ali nisu uspjele probiti pripremljene obrambene linije na jugu i istoku, teritorijima koje su okupirali Rusi.

"Rusija će pripremiti ofenzivne operacije početkom ljeta ili krajem svibnja ako bude mogla. Oni će se pripremiti. Mi ćemo se pripremiti za njihov napad. Njihov napad koji je počeo 8. listopada nije donio nikakve rezultate, vjerujem. Mi ćemo pripremiti plan i slijediti ga", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare u Kijevu "Postoji plan (za protuofenzivu), plan je jasan, ne mogu vam reći detalje", izjavio je.

Rekao je kako je smjena šefa ukrajinske vojske početkom ovog mjeseca bila povezana s novim planom djelovanja na bojnom polju. "Ovaj plan se odnosi na promjenu upravljanja, postoje odgovarajuće promjene. Nekoliko planova će biti pripremljeno zbog curenja informacija", rekao je Zelenski, ne navodeći detalje.

On je ranije rekao da su planovi Kijeva za provođenje protuofenzive prošle godine procurili i završili "na stolu u Kremlju" prije nego što je operacija uopće započela. Nije rekao kako je došlo do tog curenja.

Zelenski je također rekao da su rotacije vojnika ključne za ratne napore i da Ukrajina treba bolje pripremiti svoje pričuvne snage. "Moramo pripremiti pričuvne snage. One nisu pripremljene kako treba i to je također činjenica."

Jedinstvo

"Sada je najteži trenutak za naše jedinstvo i, ako se svi raspadnemo izvana i, ne daj Bože, iznutra, onda će to biti najslabiji trenutak. To se još nije dogodilo", rekao je Zelenski. "Treća godina je prekretnica. Godina izbora, defokusiranja, svega odjednom, izazova izvana, iznutra... Vjerujem da će o ovoj godini ovisiti kako će rat završiti."

Pomoć SAD-a

Što se tiče pomoći iz SAD-a, rekao je: "Postoji nada u pogledu Kongresa i siguran sam da će biti pozitivna... Oni znaju da trebamo potporu u roku od mjesec dana."

“Kad govorimo o američkoj pomoći, moramo shvatiti da se ne radi o financijskim rezervama, nego o oružju... Samo ćemo biti oslabljeni na bojnom polju... A ja ovdje nemam rezerve, imamo oružje koje imamo."

Legitimitet predsjednika

"Što se tiče (pitanja o mom) legitimitetu, to nije mišljenje zapadnih partnera ili bilo koga unutar Ukrajine. To je narativ i program Ruske Federacije", ustvrdio je Zelenski. "Sve obavještajne agencije G7 imaju relevantne dokumente. U osnovi je jasno da je ovo ruski program. Svi su protiv njega (dovođenja legitimiteta u pitanje), apsolutno svi", rekao je.

Pročitajte više